Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bredband till alla

RONNEBY Hyresgäster i 2 500 lägenheter får tillgång till bredband när Ronnebyhus fortsätter satsa på snabb nätuppkoppling.
Våren 2002 ska Ronneby och Kallinge tätorter vara uppkopplade.
– Det innebär att 87 procent av Ronnebyhus lägenhetsbestånd har tillgång till Internetuppkoppling via bredband, säger det kommunala fastighetsbolagets VD Roland Wallgren.
Ronneby • Publicerad 23 juni 2001

en första etapp kopplades 1200 lägenheter upp till Internet via bredband. Ronnebyhus hyresgäster på Hjorthöjden, Älgbacken, Almvägen och Lindvägen fick tillgång till snabb nätuppkoppling när det lokalt förankrade bolaget Cenara AB med kontor på Soft Center i Ronneby lämnade lägsta anbud för bredbandsanslutning.

> 2500 lägenheter ansluts

Annons

I går presenterades purfärska färska planer för en fortsatt uppkoppling av ytterligare 1300 lägenheter.

– Vi börjar med det snaraste i Ronneby och fortsätter sedan i Kallinge, berättade Roland Wallgren vid gårdagens presskonferens på Rosengatan.

Förtroendet för Cenara är orubbat efter den första etappen varför bolaget fått i uppdrag att svara för bredbandsanslutningen i en andra och tredje etapp.

– Cenara lämnade det lägsta budet även i den här anbudssvängen, säger Wallgren.

När nästa års första kvartal lider mot sitt slut beräknas 2500 lägenheter vara uppkopplade till Internet via bredband. Anslutningen underlättas självfallet av att kommunens fiberoptiska nät täcker Ronneby och Kallinge tätort.

Etapp två omfattar 872 lägenheter i Ronneby centrum och resterande del av tätorten.

I den tredje etappen ingår 417 lägenheter i Kallinge tätort.

> Landsbygden får vänta

Etapp fyra omfattar 390 lägenheter i Bräkne-Hoby, Backaryd, Hallabro, Hjortsberga, Listerby och Eringsboda.

– En diskussion om anslutning av våra lägenheter utanför tätorterna aktualiseras först när frågan om tillgång till fiberoptik är löst, sa Roland Wallgren i går.

Annons

Kostnaderna för att ansluta de 2500 lägenheterna uppgår till åtta miljoner kronor.

– Styrelsen var helt enig när den fattade beslut om att gå vidare med bredbandsuppkopplingen, förklarade Ronnebyhus ordförande Karl-Erik Karlsson vid

gårdagens träff med pressen.

Ronnebyhus fastighetsbestånd omfattar 3000 lägenheter. Var femte kommunivånare hyr lägenhet hos Ronnebyhus. När uppkopplingen till nätet via bredband är slutförd har därför 20 procent av kommunivånarna möjlighet att nyttja den snabba tekniken.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons