Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Brist på gode män och förvaltare

300 personer i kommunen behöver dem. Men det finns bara 150 att tillgå. Nu söker Överförmyndarnämnden fler gode män och förvaltare.
Ronneby • Publicerad 30 mars 2015
Daniel Landerholm och Bengt Wessman hoppas att fler vill bli gode män och förvaltare i Ronneby kommun.
Daniel Landerholm och Bengt Wessman hoppas att fler vill bli gode män och förvaltare i Ronneby kommun.

Bengt Wessman och Daniel Landerholm arbetar på den kommunala Överförmyndarnämnden i Ronneby kommun. De har på senare tid sett ett ökande behov av gode män och förvaltare.

– Delar av ökningen beror på att det kommer hit fler ensamkommande barn. Men samtidigt har fler människor än tidigare fått diagnoser för exempelvis funktionsnedsättningar, vilket ger ett ökat behov av fler gode män och förvaltare, säger Bengt Wessman.

Annons

Daniel Landerholm beskriver den genomsnittlige gode mannen som en äldre man eller kvinna, ofta pensionär, som vill ha ett sidouppdrag efter arbetslivet. För i första hand handlar det om att göra en samhällsinsats och hjälpa andra.

– Man blir inte rik på den ersättning man får, säger Daniel Landerholm.

Ett ordinärt godmanskap ger i Ronneby cirka 8 000-10 000 kronor i årlig bruttoersättning.

Överförmyndarnämnden ser gärna att fler yngre människor tar sig an uppdrag som godman och förvaltare.

Fakta

God man och förvaltare

Godmanskap är ett uppdrag som innebär att den gode mannen utför uppgifter för någons räkning. Man administrerar den behövandes ekonomiska och juridiska ärenden, men en personlig relation kan också byggas upp mellan parterna. Uppdraget är viktigt eftersom tanken med det är att alla i Sverige ska få lika rätt oavsett förmåga. Den som har fått en god man eller förvaltare kallas huvudman.

Det kan handla om så enkla saker som att betala räkningar och sköta vardagsekonomi åt huvudmannen, men också vara behjälplig vid större beslut som exempelvis bilköp.

Tingsrätten beslutar om godmans- och förvaltarskap. Den lokala Överförmyndarnämnden bevakar sedan gode männens och förvaltarnas arbete. Överförmyndarnämnden bevakar också minderårigas ekonomi när försäkringsbelopp har betalats ut.

Jens SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons