Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Brister i trygghetslarm på särskilda boenden en säkerhetsrisk

Trygghetslarmen på kommunens särskilda boenden, som brukarna ska använda i nödsituationer, fungerar inte tillräckligt bra.
Äldreförvaltningen bedömer att bristerna orsakar säkerhetsrisker för brukarna.
Ronneby • Publicerad 11 januari 2018
Allvarligaste bristen enligt äldreförvaltningen är att det inte ges felindikation om knappen i brukarnas trygghetslarm går sönder.
Allvarligaste bristen enligt äldreförvaltningen är att det inte ges felindikation om knappen i brukarnas trygghetslarm går sönder.Foto: Lotta Zaar

– Allvarligaste punkten som jag har lyft är att det inte blir någon indikation när larmknappen eller ett rörelselarm går sönder. Om ett larm exempelvis går sönder mitt i natten kan brukaren sitta där och trycka utan att få hjälp, säger Pernilla Haraldsson, IKT-strateg på den kommunala äldreförvaltningen i Ronneby.

De aktuella trygghetslarmen finns på fyra särskilda boenden i kommunen – två på Vidablick i Ronneby, Lindebo i Bräkne-Hoby samt Olsgården i Kallinge.

Annons

Sedan starten har larmsystemet drabbats av problem, allvarligaste är alltså att det inte ges någon felindikation till personalen om ett larm hos en boende skulle gå sönder.

– Vi har förväntat oss att leverantören ska leverera utifrån den kravspecifikation vi har presenterat. Hittills har man inte kunnat levererat det man har lovat, säger Helen Ahlberg i äldreförvaltningens ledningsgrupp.

– Våra brukare ska kunna känna sig trygga i verksamheten och det ska omedelbart uppmärksammas om någon behöver hjälp

Enligt äldreförvaltningen har problemen pågått i cirka ett års tid. I höstas fick larmföretaget Tunstall en deadline – senast 4 december skulle bristerna vara åtgärdade.

Men företaget klarade inte att uppfylla kravet.

– Diskussioner pågår i stort sett dagligen med Tunstall och vi förutsätter att de åtgärdar de fel som finns i systemet, säger Pernilla Haraldsson.

När äldreförvaltningens ledning informerade politikerna i äldrenämnden om situationen gjordes bedömningen att bristerna i larmsystemet orsakar säkerhetsbrister.

– Vi är medvetna om att det kan finnas svårigheter med nya digitala system. Men detta är inte bra nog, säger Haraldsson.

Helen Ahlberg säger att förvaltningsledningen har börjat titta på andra tekniska lösningar gällande trygghetslarmen.

– Jag bedömer att leverantören nu tar detta på fullaste allvar. Men blir det ingen förbättring måste vi titta på konsekvenserna av det, säger hon.

Annons

Hur har ni löst situationen med bristande trygghetslarm hittills?

– I de fall där larmen inte har fungerat har vi helt enkelt fått bemanna upp personalen för att klara de tillsynskrav vi har mot brukarna.

Boende på kommunala särskilda boenden har ofta demenssjukdomar.

Jens SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons