Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Byggaren satsar på eget

RONNEBY Efter 22 år i byggsvängen har Ronnebysnickaren Anders Persson brutit sig loss och blivit sin egen.
– Jag är fyrtio år och har rimligen halva min yrkestid kvar. Så nu eller aldrig, resonerar han.
Ronneby • Publicerad 24 januari 2001
Snickaren och nyblivne ensamföretagaren Anders Persson har i det exakt hundra år gamla egna huset på Glasbacken ett referensobjekt. Det köpte han och sambon 1998 och som de nu rustar upp i sin äkta prägel.
Snickaren och nyblivne ensamföretagaren Anders Persson har i det exakt hundra år gamla egna huset på Glasbacken ett referensobjekt. Det köpte han och sambon 1998 och som de nu rustar upp i sin äkta prägel.Foto: Mats Pihlgren

Sina avslutande fyra år som anställd byggnadssnickare tillbringade Anders Persson på kommunens bygglag. Akuta och inte sällan svåra ombyggnader för att handikappanpassa ålderstigna bostäder var ofta förekommande.

– Jag trivdes bra och kommer säkert att sakna den sociala tillfredsställelsen med att ha arbetskamrater mig.

Annons

– Men det kunde inte rucka på mitt beslut. Det primära är att jag nu startar eget på grund av övertygelse. Inte för att någon arbetsmarknadsmyndighet tycker att jag ska pröva, reflekterar Anders Persson.

> Viktig erfarenhet

Under sina drygt tjugo år på byggen har han stått på anställningslistan både hos de stora byggjättarna som Skanska och NCC och de medelstora som Blekinge Rot.

– Men en av mina viktigaste erfarenheter gjorde jag hos en riktigt litet byggföretag i Broddamåla utanför Eringsboda i mitten av 1990-talet. Jag var ende anställd hos ägaren Arne Svensson och då blir man ett med firman, påpekar Anders Persson.

> Kontakterna finns

Och nu har han själv tagit steget och öppnat en egen rörelse. Kontakterna i branschen finns där och det saknas inte uppdrag för enmansföretagaren som inte tänker slåss om de tunga miljonprojekten.

Just nu är mycket av Anders Perssons arbetstid upptagen av ett om- och tillbyggnadsobjekt på Långö i Karlskrona. Nya förfrågningar duggar in. Att det färska företaget inte hunnit komma med i telefonkatalogerna ännu tycks inte spela någon roll.

> Hoppas på nätverk

Hans bedömning är att den lokala uppdragsmarknaden är god inte minst på ombyggnads- och renoveringsgfronten.

– Speciellt här i Ronneby är antalet mindre bygg- och snickeriföretag numera ganska reducerat. Vi behöver inte titta snett och tycka att vi tar jobben för varandra.

– Jag hoppas och tror i stället att vi ska kunna idka ett visst samarbete eller bilda ett nätverk som det brukar heta numera, funderar Anders Persson innan han lämnar hemmabasen Glasbacken för ett nytt snickaruppdrag.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons