Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De fortsätter röka under graviditeten

KALLINGE 30 procent av alla kvinnor i Kallinge som blev gravida under 1999 fortsatte röka under hela graviditeten. Det är skrämmande siffror, men de som arbetar på mödravårdscentraler i Blekinge höjer inte längre på ögonbrynen. Kallinge och Sölvesborg har länge varit avvikare i den här statstiken.
Ronneby • Publicerad 3 januari 2001

– Det är Kallinge och Sölvesborg som faller utanför ramen. Snittet för övriga delar av länet är lägre, mellan tio och 14 procent.

> Erbjuds extra ultraljud

Annons

Det säger mödravårdshälsoöverläkare Asta Carlsson till Sydöstran. Mödravårdscentralernas statistik för rökning i samband med graviditet under 1999 presenterades i fjol. I vår väntas siffrorna för år 2000.

Huruvida det nya siffermaterialet är positivare för Kallinge återstår att se.

– Kvinnor i Kallinge som är rökare slutar inte röka under graviditeten. Det är trist, men så är det tyvärr, säger Catarina Pradjiotis. Hon arbetar sedan tio år som barnmorska i Kallinge.

Inskrivningsamtalet på mödravårdscentralen sker under den tionde veckan av graviditeten. Det första besöket följs av fler och gravida kvinnor som röker erbjuds två extra kontroller med ultraljud.

> Refererar till rökande väninnor

– Ultraljudet är ett effektivt instrument i kontrollen av fostrets utveckling. Det är inte särskilt svårt att upptäcka eventuella avvikelser, säger Catarina Pradjiotis.

Kvinnorna tackar nästan undantagslöst ja till extra ultraljud, men vetskapen om att rökande väninnor fött välskapta barn, trots fortsatt rökning graviditeten igenom gör att få väljer att sluta röka när de blir med barn.

– Men rökande väninnor är inget bra refernsmaterial. Att en rökande kvinna föder ett friskt barn betyder inte att även nästa rökande kvinna nedkommer med ett helt friskt barn.

– Det finns ingen automatik i det här. Tvärtom, skadorna är väl dokumenterade. Det räcker inte med att den rökande kvinnan utsätter sig själv för stora hälsorisker. Barnet löper också stor risk, säger Catarina Pradjiotis.

Välkända risker är

Annons

*ökad risk för missfall

*avvikelser i fostrets tillväxt

*ökad risk för spädbarnsdöd

*allergier i ett senare skede av

barnets liv

*astma - för övrigt allt mer vanligt

förekommande hos barn vars föräldrar

röker.

Catarina Pradjiotis säger att man försöker ”informera bort” rökningen.

– Vi tar upp rökvanorna redan i samband med första besöket på centralen.

Annons

Samtalet pågår en timme och i de fall kvinnan röker informeras hon om de risker hon och barnet löper.

– Men avgörandet ligger ändå hos kvinnan. Hon måste själv ta beslutet att sluta röka.Och det är hon som måste mobilisera den vilja som krävs för att bli rökfri, menar Catarina Pradjiotis.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons