Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Delar av Ronneby kan bli paragraf 3-område

Delar av centrala Ronneby kan bli så kallat paragraf 3-område. Den politiska ledningen tar i nästa vecka ställning till ett förslag som innebär att ordningsvakter med utökat förordnande kan patrullera på gator och torg.
Ronneby • Publicerad 7 december 2017
Delar av Ronneby kan nu bli så kallat Lov 3-område.
Delar av Ronneby kan nu bli så kallat Lov 3-område.Foto: Janerik Henriksson/TT

Förslaget läggs fram efter den senaste månadens oroligheter i Ronneby, med flera gängbråk på bland annat torget.

Kortfattat innebär förslaget att ett så kallat paragraf 3-område - som regleras i lagen om ordningsvakter - upprättas i främst de centrala delarna av Ronneby.

Annons

Inom ett paragraf 3-område kan ordningsvakter få utökade förordnanden vilket gör att de kan ingripa mot brottslighet även på allmänna platser och gripa brottsmisstänkta personer.

I vanliga fall är ordningsvakter ingripandeförmåga begränsat av ett specifikt geografiskt område, exempelvis en nattklubb eller ett köpcentrum.

Idag finns en paragraf 3-plats i kommunen - affärsgallerian Diamanten i Ronneby. I Blekinge har bland annat de båda sjukhusen i Karlshamn och Karlskrona, tingsrätten samt andra butiksgallerior samma klassning.

Runt om i Sverige finns flera platser - i bland annat stadskärnor och tunnelbanesystem - där ordningsvakter får patrullera och ingripa i större omfattning än vanligt.

Kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, Roger Fredriksson (M), vill inte uttala sig i vilken omfattning ordningsvakter ska kunna verka i staden, innan förslaget har behandlats.

– Vi ska nu diskutera frågan politiskt och komma fram till vad vi vill ha och i vilken omfattning. Sedan är det polisen som godkänner inom vilket geografiskt område som ordningsvakterna ska få agera och ges utökade befogenheter, säger Roger Fredriksson.

Jens SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons