Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Direktörsvillan rustas upp för en halv miljon

Direktörsvillan, kronjuvelen bland Brunnsvillorna, har länge varit i behov av en yttre upprustning.
Nu ska fasaden och taket målas. En restaurering som uppskattas kosta en halv miljon.
Ronneby • Publicerad 8 maj 2013
Foto: 
Foto: Johan Hultgren

Den kulturhistoriska Direktörsvillan från 1884 har i många år behövt en utvändig upprustning. Nu är det dags. Under sommaren ska både fasaden och taket målas.

– Det behövs för underhållets skull. På långt håll ser man det inte men det finns många skador och torra sprickor. Plåten behöver också målas, säger Mona Häggebrink, förvaltare på lokalförsörjningsenheten.

Annons

Kommunen räknar med att arbetet med att måla villan kommer att kosta mellan 400?000 - 500?000 kronor. Länsstyrelsen har beslutat att lämna ett kulturhistoriskt motiverande bidrag med 30 procent av kostanden. Dock högst 173?000 kronor. Resten ska kommunen stå för.

– Så fort jag fått in offerterna som är ute på anbud vet jag exakt vad kostanden kommer att bli. Men att det blir så dyrt beror till stor del på att vi måste ställa upp byggnadsställningar för att kunna måla. Det är svårt eftersom det är en sådan terräng vid platsen, menar Mona Häggebrink.

I priset ingår det även att en antikvariskexpert, Ivar Wenster, som ska som ska följa och dokumentera arbetet. Direktörsvillan har stått tom i flera år och används i dag främst till uthyrning vid bröllop, konferenser, dop eller större kalas. Direktörsvillan genomgick en större renovering i början på 80-talet.

Emma Gunler
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons