Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Djupadal och kommunen i markbytesaffär

RONNEBY På torsdagen stadfästs en ny stor markbytesaffär mellan Ronneby kommun och Djupadals gårds ägare.
Djupadals gård lämnar 45 hektar av sin åker- och skogsmark på Härstorp och får i gengäld 62 hektar mellan övre Kalleberga och Brantafors, öster om Ronnebyån.
Men sina snart hundra år gamla jakträttigheter på Härstorps gård släpper inte Djupadalarna.
Ronneby • Publicerad 23 januari 2001

Det är inte första gången som ägarna till Djupadals gård – Wrede och Petri – gått in i förhandlingar om att byta mark med kommunen.

Det affärsavtal som kommunfullmäktige klubbar på torsdag kväll är det fjärde strategiska markbytet med Djupadals gårds ägare som ägt rum inom en dryg trettioårsperiod.

Annons

> Aldrig i vägen

Parollen från Djupadal gårds ägare har varit att aldrig stå i vägen för Ronneby och Kallinges utveckling. 1968 bytte de 6 hektar numera bebyggd åkermark i Hyndekulla/Danken mot 20 hektar åker och skog i Sörby. 1973 fick kommunen ta över 9 hektar så att bostadsområdet Lindvägen kunde byggas i Kallinge. Djupadal fick ta emot ytterligare 17 hektar Sörbymark.

Kring 1990 skedde ännu en bytesaffär och då i Sörby på ömse sidor om västra infarten (R30) till Ronneby.

– Men Djupadalarna är dock stenhårda affärsmän när det blir dags att konstruera ett avtal, lyder omdömet från några tidigare förhandlare på den kommunala sidan.

> Kommande bebyggelse

Likt tidigare markavtal så skrivs det in i det färska kontraktet att Djupads gård ska behålla jakten och fisket i det avyttrade mark- och vattenområdet. Denna gång sträcker man sig dock bara tio år framåt eftersom det antas att jaktmarken successivt minskar genom kommande bebyggelse.

Genom avtalet är kräftfisket i norra Härstorpssjön fortfarande förbehållet Djupadals gårds ägare. Fisket i västra och södra delarna av sjön berörs inte då vattenområdet fortfarande ingår i fastigheten Djupadal 1:67.

> Markbehov

Bakom varje framstöt till Djupadals gård från kommunens sida har således stått behov av mark för exploatering av bostäder, industrier och och infrastrukturella utvidgningar typ nya vägsträckningar.

Överenskommelsen strax före jul om markbytet Härstorp–Övre Kalleberga är inget undantag. Ronneby kommun behöver Härstorpsmarken för tänkt framtida villabebyggelse och eventuella investeringar på fritids- och turistområdet. Nordöstra delen av Härstorpssjön samt badplatsen berörs av det nya markavtalet.

Annons

Marken som Ronneby kommun blir ägare till 14 mars sträcker sig i norr upp till Sörby i höjd med Telegatans förlängning. Här ges man nu handlingsfrihet för industri- och handelsexploatering.

> Arrendator kvar

De 45 hektar som Djupadal lämnar utgör cirka en fjärdedel av den tidigare egendomen Härstorps gård. Gården inköptes på 1910-talet och har sedan arrenderats ut. Ladugården förstördes vid en häftig brand 1954 och återuppfördes aldrig.

Nuvarande arrendator av de bördiga Härstorpsåkrarna är Mats Månsson på Bredåkra och hans fortsättning är säkrad i avtalsskrivningen.

Marköverenskommelsen mellan kommunen och Djupadal innebär även att Ronneby kommun får lägga två miljoner kronor i mellanskillnad.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons