Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dyrare att servera alkohol i Ronneby

RONNEBY Alkoholavgifterna kommer att höjas inför året i kommunen. Fasta avgiften för utskänkningstillstånd höjs med 500 till 5 000 kronor, och även rörliga avgifter höjes där krögare med högre omsättning kan få fördubblade kostnader. Vad gäller tillfälliga alkoholtillstånd á 3 000 kronor per tillfälle är tillämpningen något oklar.
Ronneby • Publicerad 5 januari 2001

Enligt Björn Pettersson, kommunens alkoholhandläggare, var det fem år sedan några avgifthöjningar genomfördes. Höjningen nu är i paritet med vad andra kommuner höjer, menar han.

– Det är inga kraftiga höjningar. Men det beror kanske på hur man räknar. De som får högsta avgift är de med högst omsättning. Men 70 procent av ansökarna ligger på en årsomsättning där den rörliga ökningen inte blir så stor, kanske några hundralappar, säger Björn Pettersson.

Annons

> Mindre inintäkter ändå

Han säger också att jämfört med vad de offentliga kostnaderna är för tillsyn och handläggning blir ändå de avgifter kommunen får in betydligt mindre.

De permanenta avgifterna brukar inte så många ha något att erinra mot enligt honom. Däremot avgifterna för tillfälliga tillstånd brukar krögare ha synpunkter på.

– Vi strävar efter att skriva in så många villkor som möjligt i avtalet. Så att näringsidkaren slipper ansöka om tillstånd om de har tält, till exempel på Tosia Bonnadan. Men då är de på samma plats, menar Björn Pettersson.

> Svårt med tolkningen...

Frågan är om det är någon praktisk skillnad på att ta sin utrustning från basverksamheten några hundra meter inne i stan, jämfört med att köra någon mil till annan plats. Vari består då skillnaden, varför måste en krögare då ha tillfälliga tillstånd varje gång?

– Den diskussionen har vi inte haft. Är det i samma stad är det insynat och klart, det räknas som samma ställen. Det kan röra sig om brandtillsyn, markupplåtenhet och sådana saker som man brukar titta på. Men jag vet inte hur lagen tolkar det du frågar efter. Om man kan få allt inom samma kommun i ett permanent tillstånd, erkänner Björn Pettersson.

Till dessa uppräknade avgifter tillkommer tillsyningsavgift. Här blir det ingen höjning. För slutna sällskap kommer den tillfälliga avgiften att höjas från 500 till 700 kronor.

Jörgen Sjöbeck
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons