Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

En första titt på ett framtida stadsmuseum

En tillbyggnad som illustrerar Gribshundens faktiska storlek.
Så kan Ronnebys framtida stadsmuseum se ut. Men först ska vägen fram till invigningen berättas i en projektutställning.
Ronneby • Publicerad 16 augusti 2018
En tillbyggnad med skeppsprofil kan bli verklighet vid Ronnebys gamla elverk.
En tillbyggnad med skeppsprofil kan bli verklighet vid Ronnebys gamla elverk.Foto: Ronneby kommun

Prislappen för satsningen beräknas i dagsläget till 130 miljoner kronor. Den historiska berättelsen om Blekinges äldsta stad ska presenteras på cirka 1 400 kvadratmeter utställningsyta.

Stadens gamla elverk, vid Kallingevägen, pekas ut som lämplig plats för Ronnebys nya stadsmuseum.

Annons

Men dagen då det blågula invigningsbandet klipps ligger långt fram – sannolikt ett flertal år.

Gribshunden ligger på havets botten i Ronneby skärgård. För några år sedan togs fartygets galjonsfigur upp till ytan.
Gribshunden ligger på havets botten i Ronneby skärgård. För några år sedan togs fartygets galjonsfigur upp till ytan.Foto: Hanna Franzén

Därför väntas kommunstyrelsen framöver ge klartecken till igångsättande och finansiering av det första steget mot ett stadsmuseum.

– Det första momentet blir att upprätta en projektbaserad utställning i Kallbadhuset i Brunnsparken. Där ska berättelsen om vägen fram till ett stadsmuseum berättas.

– Utställningen kan ses som en ”teaser” till vad som komma skall, där vi berättar om de fynd som gjorts samt pågående utgrävningar i Vång och dykningar vid Gribshundsvraket, säger Anders Engblom, som är kommunal projektledare för museisatsningen.

Arbetet drivs i nära samarbete med Blekinge Museum, arkeologiska experter samt entreprenören LG Nilsson, som bland annat ligger bakom utställningen Vikingaliv på Djurgården i Stockholm.

Utställningen i Kallbadhuset kan öppna redan under nästa år. Att under flera år ge ett smakprov på vad som komma skall är en fördel, enligt Anders Engblom.

– Vi får ett rådrum som gör det möjligt att planera för själva museibyggnaden men också hitta medfinansiärer.

Kallbadhuset ska under kommande år fungera som ett besöksmål i Brunnsparken, fram tills dess att stadsmuseet står klart. Enligt Anders Engblom är det gamla elverket lämpligt som museilokal.

Foto: Mattias Mattisson

– Där finns två stora transformatorrum som uppfyller de säkerhetskrav som finns på utställningslokaler. Där kan stadsmuseet och bland annat guldfynden från Vång visas upp.

De fynd som gjorts vid Gribshundsvraket ska ställas ut i nybyggda lokaler. Ett första skissförslag innehåller en större byggnad med bland annat glasfasader som byggs intill elverket.

En tillbyggnad kan bli verklighet vid Ronnebys gamla elverk, när ett stadsmuseum ska byggas.
En tillbyggnad kan bli verklighet vid Ronnebys gamla elverk, när ett stadsmuseum ska byggas.
Annons

– Den nya byggnaden ska genom sin utformning illustrera hur stort Gribshunden faktiskt var. Fartyget var 30 meter långt, flera våningar högt och med 150 mans besättning, säger Anders Engblom.

I stadsmuseet kommer det också att finnas berättelser om andra historiska händelser i Ronneby, som blodbadet och industrialiseringen.

Jens SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons