Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ericssons ras drabbar Svenska Kartong

RONNEBY Mobiltelefontillverkaren Ericssons beslut att säga upp 2600 anställda i Linköping och i Kumla kan tvinga fram ytterligare uppsägningar vid AB Svenska Kartong i Ronneby.
Ronneby • Publicerad 28 mars 2001

– Situationen är onekligen bekymmersam. Vår ambition är att bli kvitt beroendet av Ericsson, men att ersätta en så stor kund är en svår och tidsödande uppgift. Därför vågar vi inte utesluta fler uppsägningar.

> Farhågorna har besannats

Annons

Det säger koncernansvarige Johan Ahlkvist till Sydöstran. AB Svenska Kartong fick i oktober förra året oroande signaler från Ericsson.

Sedan dess har AB Svenska Kartongs farhågor besannats fullt ut. Mobiltelefontillverkarens beslut att flytta produktion från Sverige till andra länder medför ett omsättningstapp i storleksordningen 30 miljoner kronor.

– Det beräknade tappet fick för några veckor sedan till följd att tio anställda varslades om uppsägningar - och gårdagens besked från Ericsson om att säga upp 2 600 personer i Linköping och i Kumla späder naturligtvis på vår oro, säger Johan Ahlkvist. För bara tio dagar sedan presenterade Johan Ahlkvist ett beräkningsunderlag för AB Svenska Kartongs produktion av tillbehörsförpackningar till Ericsson.

> Bort från beroendet

– I den diskussion som följde på fabriken i Kumla framhöll Ericssons ledning att vi hade lagt oss på alldeles för låga volymer. Men vi vågar inte lita på prognoser utan låter den faktiska orderingången styra produktionen.

Målsättningen är nu en snabb kurskorrigering i syfte att helt eller delvis komma bort från beroendet av Ericsson.

– Problemet är att vi gör affärer med större företag som är knutna till Ericssons mobiltelefontillverkning och många av dessa företag har inlett egna program för omstrukturering, säger Ahlkvist.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons