Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ett gott skratt är bra för hälsan

RONNEBY Anita Nilsson och hennes tjejgäng skrattar så att tårarna rinner. Och de skrattar för hälsan och för livet.
Ronneby • Publicerad 18 januari 2001
Lika svettigt som ett gympapass. Att skratta en halvtimma tar på krafterna. Men den känsla av upprymdhet som infinner sig efter en skrattsession är en behaglig upplevelse.
Lika svettigt som ett gympapass. Att skratta en halvtimma tar på krafterna. Men den känsla av upprymdhet som infinner sig efter en skrattsession är en behaglig upplevelse.Foto: Mattias Pettersson

Ett gott skratt förlänger livet, sägs det. Och så är det, för den som skrattar ofta och mycket stärker sitt immunförsvar och förebygger depressioner.

De positiva hälsoeffekterna av det gladlynta och gärna lite bullriga skrattet är väl dokumenterade vid det här laget. Skrattet är alltså väl värt att ta på allvar.

Annons

> Certifierad skrattinstruktör

Det vet Anita Nilsson i Kallinge. För ett tag sedan åkte hon till Kalmar och skrattade i dagar tillsammans med andra människor.

Utpumpad, men upprymd återvände hon till Ronneby med ett diplom i bagaget. Anita Nilsson kan nu titulera sig certfierad skrattinstruktör.

Och på den vägen är det när Anita Nilsson lär andra att skratta utan någon egentlig anledning. För det plötsliga skrattet bottnar lika mycket i avslappning, andningsövningar och rörelser som i en rolig historia eller en timme i Chaplin eller Helan &Halvans sällskap.

Den som skrattar snarkar mindre, blir gladare, vackrare, mindre stressad

- och ser yngre ut. Undra på att det lite varstans runt om i världen växer upp skrattkliniker som svampar ur jorden. Fröet till skratterapin såddes i Indien i mitten på 1990-talet. En viss doktor Madan Kataria bildade en skrattklubb.

> Grova fräckisar...

Man drog roliga historier och när förrådet av vitsar började sina fylldes förrådet på med fräckisar, som tenderade bli allt grövre.

Det gjorde att kvinnorna satte skrattet i halsen - och försvann. Fräckisarna ersattes därför med mer oskyldiga skrattövningar.

Att den metoden fungerar lika bra visade tisdagkvällens träff i Ronneby.

Annons

– Att skratta en halvtimme är ungefär som att köra ett lika långt gympapass, menade Christina Sjöqvist, Annelie Nordström, Anneli Svensson och Irma Karlsson. Fyra tjejer som till vardags är fotvårds, massage och-kroppsterapeuter. Att alla fyra är terapeuter är mer en tilfällighet än ett urval.

> Lika jobbigt som gympa

– Vi tycker det är roligt att pröva på olika saker och när Anita berättade om att vi skulle skratta tillsammans var vi inte sena att tacka ja, säger tjejerna.

Under senare år har skrattsessionerna blivit nästan lika vanliga som en stunds morgongymnastik på stora arbetsplatser. Kanske inte i Sverige, men väl ute i världen.

– Skrattet är inte bara en vitamininjektion för kroppen. Det påverkar också personens förmåga att släppa hämningar och bli mer utåtriktad och social.

– Och det är ju bra, för sociala kompetens poängteras ju nästan lika hårt i platsannonser som formella kunskaper, tillägger Anita Nilsson.

## Fotnot:

Barn skrattar i snitt

400 gånger/dag medan

vuxna bara skrattar 15 gånger/dag

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons