Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

F 17 under luppen igen

KARLSKRONA Skräckscenariot för socialdemokraterna i försvarsutskottet blev i går verklighet. Vänstern anslöt sig till moderaterna och kristdemokraterna i frågan om det svenska flygets framtid. Därmed hotas F17:s framtid i Kallinge. Men både moderaten Jeppe Johnsson och vänsterns Willy Söderdahl vill tona ner faran. Dock erkänner båda att F17:s framtid kommer att ifrågasättas.
Ronneby • Publicerad 16 mars 2001

– Men regeringen valde att vägra samarbeta med oss i stället för att ta matchen mot stockholmspolitikerna som med alla medel vill ha kvar Uppsala. Och Uppsala fanns inte med i den försvarsuppgörelse som vänstern ställde upp för i riksdagen. Då handlade det tydligt och klart om fyra flottiljer. Men regeringen tillförde i efterhand Uppsala, säger Willy Söderdahl, Sölvesborg.

Det var under försvarsutskottets sammanträde i går som frågan om flygets framtid skulle avgöras.

Annons

> Kände sig lurad

Socialdemokraterna och centern förde fram kravet att de övriga partierna skulle acceptera att Uppsala blev kvar som utbildningsförband och att därmed F10 i Ängelholm skulle läggas ned.

De andra partierna hade skilda uppfattningar om hur frågan skulle lösas för framtiden, men gemensamt för dem var att de inte ville ställa upp på socialdemokraternas och centerns linje. Vänsterpartiets representant, Berit Jóhannesson, gick till och med så långt att hon sade rent ut att vänstern kände sig lurad av regeringen eftersom det i riksdagsbeslutet slogs fast att Sverige skulle ha fyra flygflottiljer kvar.

Moderaterna gick på samma linje – fyra flottiljer eftersom ÖB sagt att det räcker.

> Röstade inte

I det skedet kom diskussionen att handla om vem som skulle få tillbaka ärendet om flygets framtid, regeringen eller ÖB.

Moderaterna, kristdemokraterna och vänstern röstade för att ÖB skulle få uppdraget.

Minoriteten, socialdemokraterna, centern och folkpartiet, röstade för att regeringen skulle få tillbaka ärendet. Socialdemokraternas ledmot i försvarsutskottet, Karin Wegeståhl, avstod från att rösta.

Det blev vänstern och moderaterna som vann.

Därmed kommer alla kvarvarande förband att granskas på nytt, alltså även nedläggningsbeslutade Ängelholm, vilket i sin tur betyder att F17 på nytt ska skärskådas.

Annons

– Vi vet att regeringen skulle lämna ett underlag som i vissa avseenden skulle vara politiskt färgat och det är inte utskottet betjänt av, säger Henrik Landerholm.

> Vi hade inget val

Vänsterns riksdagsman från Blekinge, Willy Söderdahl, konstaterar att det visserligen är mycket ovanligt att vänstern går på samma linje som moderaterna, men vi gavs inget alternativ.

– Konstitutionellt hade det inte gått att skicka tillbaka frågan till regeringen eftersom cdet inneburit ett nytt remissförfarande som skulle kunna ta upp till ett år. Och det finns det inte tid för, säger Willy Söderdahl.

> S valde Stockholm

Vänsterns linje har varit att flygskolan placeras i Ljungbyhed och att F16 i Uppsala liksom F10 i Ängelholm läggs ned.

– Om socialdemokraterna velat samarbeta hade en sådan lösning betytt att vi inte behövt blanda in F17. Den flottiljens framtid hade varit tryggad. Men regeringen klarade helt enkelt inte stockholmstrycket. I stället för att gå på vår linje och bjuda in vänstern till samarbete i frågan valde socialdemokraterna att slåss för stockholmsområdet, säger Willy Söderdahl.

Hur kommer du som blekingeriksdagsman att agera nu för att rädda F17?

Willy Söderdahl:

– Jag kommer att fortsätta att med alla medel hävda vår tidigare linje, lägg ner i Uppsala och Ängelholm och flytta utbildningen antingen till Ljungbyhed eller till något av de förband som enligt riksdagsbeslutet ska vara kvar, Ronneby, Såtenäs, Östersund och Luleå.

– Men jag ska inte blunda för det faktum att beslutet att låta ÖB komma med ett nytt underlag innebär ett hot mot F17. Dock tror jag att flottiljen i Blekinge har sådana kvalitéer att det kommer att klara en ny granskning, säger Söderdahl.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons