Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

F17 rustat för ödesbesked

KALLINGE Om ÖB:s utredningsförslag blir det värsta tänkbara ska man på F17 stå rustade att hantera det socialt och psykologiskt.
Personalutvecklingsgruppen (PUG), som organiserades inför försvarsprocessen hösten 1999, aktiveras på nytt i full skala.
Ronneby • Publicerad 20 mars 2001

–Vi förbereder ett handlingsprogram som kan tillämpas direkt om det trots allt skulle komma ett negativt besked, förklarar major Staffan Håkansson som på en del av sin tjänst vid personalenheten haft uppgiften att hålla PUG-beredskapen vid liv på flottiljen.

Personalutvecklingsgrupper bildades på alla försvarsmaktens förband sommaren 1999. Uppgiften var att stötta och hjälpa de anställda om deras arbetsplats hotades av nedläggning.

Annons

PUG-gruppen på F17 - som i utgångsläget bestod av två yrkesofficerare och två civila medarbetare - behövde aldrig tackla någon nedläggning. PUG fortsatte i nedbantad skala efter det för F17 positiva riksdagsbeslutet.

> Ny genomlysning

Staffan Håkansson är optimist om utgången också nu när man stiger tillbaka till ruta ett och utför en ny flygvapengenomlysning. Han ser inga tillkommande avgörande fakta som kan slå ut F17 vid en ny jämförelse.

–Det är min övertygelse. Men den får inte hindra att vi måste vara förberedda på allt ändå kan hända säger han.

PUG kommer under de här knappa fyra veckorna fram till första ”ödesdatum” den 17 april att reorganiseras. Man tänker inte stå handfallen utan ha ett batteri med stödåtgärder att ta till om det nu inte skulle gå vägen för F17.

> Tar mentalt

Just för tillfället känns det tungt för många på arbetsplatsen Ronneby garnison. Det tror Staffan Håkansson.

– De politiska turer som ryckt upp försvarsbeslutet med rötterna har gjort att man känner sig grundlurad. Sådant tar hårt mentalt.

–Men någon utbredd hopplöshet är det definitivt inte frågan om. Det som hänt har skapat en liten svacka som vi snart kommit över, förklarar Staffan Håkansson.

> Personalflykt

Annons

Innerst inne betvivlar han på om Överbefälhavaren är benägen att låta en redan beslutad flottiljorganisation rivas upp och sedan placera nya flottiljnamn på nedläggningslistan.

Konsekvenserna blir intensifierad personalflykt ur försvarsmakten och ohanterliga vakanslägen. De som får andra civila jobb sticker. Det spår Staffan Håkansson, samordnare av PUG på F17.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons