Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fd toppolitiker går emot sina egna

RONNEBY Naturskyddsföreningen får överraskande draghjälp i kampen mot en stor central sopförbränningsanläggning vid Ställverksvägen.
Före detta kommunalrådet Roland Andersson stödjer helhjärtat protesterna.
–Anläggningen får inte placeras så nära Ronneby. Det är förkastligt ur miljösynpunkt, anser Roland Andersson.
Ronneby • Publicerad 19 januari 2001
Socialdemokraten och Ronnebybon Roland Andersson ansluter sig till motståndarna mot en sopförbränningsanläggning på Ställverksvägen.
Socialdemokraten och Ronnebybon Roland Andersson ansluter sig till motståndarna mot en sopförbränningsanläggning på Ställverksvägen.Foto: Eva Eriksson

I går hämtade Roland Andersson hem den protestlista som tagits fram av Ronneby Naturskyddsförening för ytterligare genomläsning och satte sedan dit sin namnteckning.

Roland Andersson var kommunstyrelsens ordförande under perioden 1977 till och med 1994. Han satt desssutom som ordförande i Ronneby Energi AB (Reab) mellan 1988 och 1994 och initierade utredningen om fjärrvärmedragning i Ronneby. Reab inryms numera inom det kommunala bolaget Miljöteknik som ska bygga och driva förbränningsanläggningen.

Annons

> Tidigt skeptisk

Roland Andersson säger vid samtal med Sydöstran att han tidigt såg med skepsis på planerna. När han nu satt sig in i konsekvenserna har han blivit en övertygad motståndare.

–Det är ju inte klokt att sopbergen från Lessebo och Tingsryd ska fraktas intill tätorten Ronneby för att brännas och sedan smutsa ner luften i Ronneby centrum.

–Nej det ställer jag inte upp på som Ronnebybo, påpekar Roland Andersson som också framfört sina synpunkter direkt till nuvarande kommunalråd JanAnders Palmqvist.

> Oroad boende

Roland Andersson markerar att han agerar i rollen som vanlig kommuinivånare och som oroad boende i Ronnebys centrala del.

–Det är bara att förreställa sig följderna en kall vinterdag med nordlig eller nordvästlig vind då den varma röken från skorstenen sjunker ner över Ronnebys tätbebyggelse, argumenterar han.

Om det nu ska uppföras en stor gemensam sopförbränningsanläggning för flera kommuners räkning just här i Ronneby så måste den bort från stan understryker Roland Andersson.

> Andra alternativ

– Att det kommer att förvaras stora mängdersopor på platsen är ytterligare ett skäl att säga nej till Ställverksvägen.

Annons

–Den nya deponilagen träder i kraft om ett par år och den är bara att acceptera. Men andra alternativ som inte ger samma störning för miljön i Ronneby bör diskuteras, resonerar Roland Andersson.

> Tänka om

Debatten om och motståndet mot en förbränningsanläggning intill det nya fjärrvärmeverket har kommit sent bland allmänheten.

Roland Andersson beskriver sig som en i den växande skara Ronnebybor som först nu när Naturskyddsföreningen går ut med namnlistor tar steget att på allvar försöka få beslutsfattarna att tänka om.

–Jag har också ställt en del frågor om hur själva sopsorteringen ska gå till. Men det ska tydligen inte investeras inte i någon mekanisk teknik utan det får skötas av hushållen.

–Det lär slinka med en hel del plast i förbränningen och då får vi dioxinproblemet på halsen, reflekterar Roland Andersson som tror att många boende i tätorten Ronneby väcks till insikt om en hotande miljöfara.

Maths Pilgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons