Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fordonshanteringen i kommunen får kritik

Ronneby kommun brister i kontrollen av hur egna fordon används. Det anser revisorerna som granskat rutinerna för kommunens fordonshantering.
Ronneby • Publicerad 7 maj 2013
Foto: 

Ronneby kommun och de kommunägda bolagen har ett stort antal fordon som används av de anställda i tjänst. Men enligt revisionsrapporten finns inte tillräcklig kontroll från kommunens sida angående hur fordonen sköts och hanteras.

Kommunens resepolicy säger att det ska finnas en utvald kompetent person som är central fordonsansvarig vid kommunen. Denna person ska bland annat ta emot rapportering av skador.

Annons

Trots det finns ingen utsedd ansvarig, utan ansvaret för kommunens leasade fordon ligger på respektive förvaltning eller bolag.

Detta har dock inte skötts ordentligt. Revisorerna skriver att äldreförvaltningen tidigare hade en tjänsteman som var ansvarig för bilarna. När denna person slutade gavs en del av ansvaret till en assistent.

Till slut insåg förvaltningen att de inte hade tillräcklig kompetens på området och då anlitades en konsult för att se över äldreförvaltningens bilar.

Konsulten upptäckte vid kontrollen att 35 av 59 kontrollerade bilar var skadedrabbade, men endast i ett enda fall hade en skadeanmälan gjorts.

Revisorerna påpekar också att nämndernas och bolagens ansvar när det gäller kommunens fordon bör dokumenteras och att bättre riktlinjer upprättas.

Dessutom vill de se en tydligare uppföljning av kommunens resepolicy, samt att samma policy uppdateras. Revisorerna föreslår också att kommunen upprättar blanketter för körjournaler för att få bättre kontroll på hur bilarna används, och att syftet med resan verkligen är arbetsrelaterad.

I revisionsrapporten finns dessutom kritik mot att det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik har fyra bilar som de anställda får hyra.

Detta trots att det står i kommunens policy att kommunens fordon endast får användas till tjänstekörning. Revisorerna anser att detta snarast bör åtgärdas.

Revisorerna vill ha ett yttrande från kommunstyrelsen senast den 15 september.

Sydöstran har utan framgång sökt kommunstyrelsens ordförande för en kommentar.

Vad kritiserar revisorerna?

Svar: Revisorerna kritiserar bland annat att kommunen inte har en utvald kompetent person som är central fordonsansvarig. Detta trots att det står i kommunens policy att de ska ha det. Revisorerna kritiserar även att nämndernas och bolagens ansvar när det gäller kommunens fordon inte dokumenteras. Det ska även finnas bättre riktlinjer.

Vad föreslår revisorerna?

Svar: De föreslår bland annat att en fordonsansvarig utses, att resepolicyn uppdateras och följs upp bättre samt att blanketter för körjournaler upprättas.

När vill revisorerna ha in ett yttrande?

Kommunstyrelsen ska ha yttrat sig senast den 15 september 2013.

Christoffer Robertsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons