Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gallup köper stor del av Sober

KALLINGE GALLUPGruppen förvärvar 30 procent av aktierna i Kallingeföretaget Sober Communication AB.
Affären får bland annat till följd att GALLUPGruppen och Sober Communication tillsammans hårdsatsar på lotterimarknaden - Sobers största enskilda produkt.
Ronneby • Publicerad 23 mars 2001

Det stora callcenter-företaget köper in sig i det lilla telemarketingföretaget.

I går blev det klart att callcenter-bjässen GALLUPGruppen köper nästan en tredjedel av aktierna i snabbt expanderande Sober Communication AB i Kallinge.

Annons

Med ett 30-procentigt aktieinnehav tar GALLUPGruppens VD Alf Sjöström plats i den nya styrelsen i Kallingeföretaget. Men affären medför inga förändringar i den operativa ledningen. Samuel Henningsson är kvar som VD i bolaget.

Det är i hög grad Sobers lyckosamma satsningar lotterimarknaden som gjort att GALLUPGruppen fått upp ögonen för Kallingeföretaget.

– En grundtanke med det här samarbetet är att göra Sober Communication till ett spjutspetsföretag på europeisk nivå inom lotterimarknaden, berättar Samuel Henningsson och Magnus Ivansson, GALLUPGruppens försäljningsansvarige.

Lotterimarknaden har varit en stark nisch för Sober sedan i början av 90-talet.

Miljonlotteriet har nu 130 000 prenumeranter varav hälften har anskaffats via telemarketing.

”Tjugan” är en annan succé på lotteriområdet och den nyligen lanserade ”femman” spås också bli en stor framgång. Men Miljonlotteriet är det tyngsta lotteriet med en årsomsättning på nästan 300 miljoner kronor/år.

> Ger ägaren minst 70 miljoner

– Det ger ett årligt överskott på mellan 70 och 80 miljoner kronor till Sober Communications ägare folkrörelsen IOGT-NTO, berättar Samuel Henningsson.

Ändå utgör Miljonlotteriet bara 0,8 procent av den svenska spelmarknaden eftersom svenskarna spelar för 30 miljarder kronor varje år!

Samuel Henningsson menar att samarbetet med GALLUPGruppen innebär flera fördelar för Sober Communication. Med 500 anställda och en årsomsättning på 120 miljoner kronor har GALLUPGruppen den tyngd som krävs för att tillföra Kallingeföretaget ett större kunnande såväl tekniskt som marknadsmässigt sett.

Annons

– Detta i kombination med vår erfarenhet och vårt kunnande inom lotterimarknaden är en bra grund för en fortsatt positiv utveckling.

> Behöver anställa fler

Branschbedömare spår en fortsatt positiv utveckling för callcenterbranschen.

En 40-procentig omsättningstillväxt varje år under ett antal år framåt.

Samarbetet mellan GALLUPGruppen och Sober Communication AB kommer i första hand inriktas på säljaktiviteter i de nordiska länderna. Men de båda företagen håller även dörren öppen för satsningar i övriga Europa.

–Vi räknar med att det här samarbetet resulterat i ett ökat behov av personal, även om vi för dagen inte vill spekulera i hur stort rekryteringsbehovet kan bli, förklarade i går Magnus Ivansson.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons