Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gapro satsar 20 miljoner på nya furu- och grangolv

KALLINGE · Gapro Ronneby AB satsar över 20 miljoner kronor på ny teknik när företaget gör en inbrytning på golvmarknaden.
Massiva furu- och grangolv är en ny satsning från Gapro, som inom fyra-fem år räknar med att tillverkningen av trägolv omsätter mellan 40 och 50 miljoner kronor.
Ronneby • Publicerad 14 juni 2001
Martin Svensson har tillsammans med Gapro:s vd varit projektansvarig för företagets nya golvlinje i Kallinge. Massiva furu- och grangolv blir en ny nisch för Gapro.
Martin Svensson har tillsammans med Gapro:s vd varit projektansvarig för företagets nya golvlinje i Kallinge. Massiva furu- och grangolv blir en ny nisch för Gapro.Foto: 

Gapro:s nya golvlinje i Kallinge är en komplex anläggning utrustad med kameror, scanner och monitorer. Tekniken håller reda på fuktkvoten i virket, sorterar kvalitéer, fäster etiketter och snabbar upp flödet i produktionen.

> 50 miljoner i Kallinge

Annons

Notan för Gapro:s inbrytning på trägolvsidan hamnar på 22-23 miljoner kronor.

Och fler investeringar följer redan i början av nästa år eftersom ledningen har långt gångna planer på att installera en ytbehandlingslinje för lutade och oljade golv.

Medräknat den nya golvlinjen har företaget satsat bortåt 50 miljoner kronor i sin produktionsanläggning i Kallinge.

En fortsatt god vinstutveckling innebär fler självfinansierade (!) investeringar. Bokslutet från den sista april i år visar på en omsättning på 216 miljoner kronor för Gapro:s anläggningar i Kallinge och i Ronneby.

Det är onekligen starka siffror, inte minst med tanke på att antalet anställda inte ligger på en högre nivå än kring 120. Gapro har för länge sedan passerat industrins gamla lönsamhetskrav ”en miljon per gubbe”.

> Många tvivlade i början

– Många tvivlade när vi för tre år sedan stack in huvudet i ”panelboet”. Men i dag säljer vi panel för 75 miljoner kronor på årsbasis, varav hälften är export, säger Gapro:s VD Sigurd Andersson.

Han ser satsningen på massiva furu- och grangolv som en naturlig fas i företagets utveckling. Logistikmöjligheterna är utmärkta samtidigt som suget efter trägolv ökar.

Både här hemma och utomlands, och efter många års listtillverkning saknar inte Gapro ett stort kundregister.

> Stort intresse utomlands

Annons

– Tyskar och japaner har visat mycket stort intresse för våra furu- och grangolv.

– De står faktiskt redan på kö för att få köpa, myser Sigurd Andersson.

På lördag invigs den nya golvlinjen. Anställda med familjer närvarar.

Besked om hur stor årets bonus blir får de anställda i dag.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons