Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Genuina tarkettare slutar

RONNEBY Flera ”genuina tarkettare” med mellan 30 och 40 års erfarenhet av plastgolvstillverkning slutar i vår med pensionsavtal
–Det är bara början. Om några år är det dags för den stora avgången bland fyrtiotalisterna, säger personalchef Per Mattsson.
Ronneby • Publicerad 7 mars 2001

Ett viktigt instrument i personalpolitiken För Tarkett Sommer i Ronnebyhamn blir nu kompetensöverföring från veteraner till yngre medarbetare.

Det var under 1960-talet och början av 1970-talet som Tarkett Plastgolvsfabrik i Ronnebyhamn upplevde sin stora tillväxt. En gigantisk nyanställningsvåg av ny ung personal inleddes. Tjänstemannagruppen mångdubblades på några år.

Annons

– Man gick direkt från skolan till jobb på Tarkett och lärde sig sedan företaget från grunden, säger Per Mattsson.

> Kompetens försvinner

Många stannade kvar under alla förändrings- och utvecklingsfaser. Och samlade på sig ett massivt branschkunnande.

– Vi är väl medvetna om att mycket kompetens och kunnande försvinner från företaget. Det tänker vi angripa och inte alltid med konventionella metoder, sammanfattar Per Mattsson.

Plastgolvbranschen är ett smalt område. Tillgången på ny arbetskraft som behärskar det polymertekniken är inte överdrivet stor. Förutom tekniker pensioneras successivt flera anställda på ekonomi, marknad, logistik och planering.

> Smidig metod

Den kommande stora avgången uppmanar till översyn av organisationen. Man måste hitta smidig metod att överföra kompetens från veteranerna.

– När en fyrtiotalist lämnar räcker det kanske inte att slentrianmässigt ledigförklara jobbet och sen hoppas på en lämplig sökande.

– Alternativet kan i stället vara att sprida arbetsuppgifterna på flera händer, resonerar personalchef Per Mattsson och understryker att Ronnebyenheten har stor frihet att ta fram egna lokala lösningar.Tarkett Sommers huvudkontor i Frankenthal lägger sig inte i den processen. Absolut inte när Ronnebyfabriken visar fina siffror.

I den sextett tarkettjänstemän som lämnar företaget under första kvartalet 2001 finns Pelle Segefalk. Född 1942 och först ut med avtalspension vid årsskiftet.

Annons

– Jag ha hunnit vara på i stort sett alla alla avdelningar i Ronnebyhamn. Så där har väl fastnat en del genom åren, säger Pelle Segefalk som förstår att det kan bli kämpigt för Tarkett Sommer när många fyrtiotalister lämnar på ett bräde.

Under sitt 35-åriga tarkettliv har Pelle Segefalk upplevt fyra kapitalstarka ägare.

– Nere på kontorsgolvet märks knappast vem som har aktiemajoriteten i bolaget, konstaterar han och tror inte att Tarkett återfår den speciella dynamik som rådde under koncernchefen Willi Senns epok.

– Han fanns alltid närvarande och löste problemen direkt, minns Pelle Segefalk.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons