Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Han öppnar vandrarhemmet igen

Ronneby vandrarhem vid Brunnsparken har varit stängt i ett halvår efter att Svenska turistföreningen lämnat vandrarhemmet. Nu öppnar Pehr Andersson den nya verksamheten tillsammans med sin fru. Och det ger redan nya arbetstillfällen.
Ronneby • Publicerad 24 maj 2013
Öppnar upp. Pehr Andersson öppnar vandrarhemmet tillsammans med sin fru.
Öppnar upp. Pehr Andersson öppnar vandrarhemmet tillsammans med sin fru.Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN
Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN

De klassiska byggnaderna renoveras sedan mars månad. Ena byggnaden har blivit klar. I den andra pågår renoveringen i några veckor till. Stämningen är hektiskt och Pehr Andersson bollar mellan renoverare, bokningssamtal och svärfar.

– Ja, vi kan ju sätta ett kryss här så kan vi montera skylten så den sitter fast ordentligt, säger Bo Ronnefalk som är svärfar.

Annons

Pehr Andersson försöker föreställa sig hur det ska se ut.

– Det blir väl snyggt?

– Snyggt? Ja. Det är klart att det blir snyggt. Jättesnyggt, säger svärfar och cyklar iväg för att förbereda skylten.

Pehr Andersson visar runt i den stora byggnaden. Ett par städare rengör golvet med en maskin. Det luktar nymålat. Åren 2009 till 2010 var han platschef på Tjärö. När han såg kommunens annons för ett tag sedan om att de sökte några som kunde hyra fastigheterna och driva ett vandrarhem slog han till.

– Jag tycker om att arbeta med människor och att göra människor glada. Har arbetat på Sifo med siffror i 20 år, så jag har gått ner i arbetstid för att satsa på det här, säger han.

Eftersom det är kommunens fastigheter är det också kommunen som renoverar. Det sker försiktigt med målet att bevara. Därför behåller de originalfärgerna som går i ljusgrönt och vitt.

– Det är roligt att kommunen vill att husen används. Det är fina sekelskiftshus som påminner om Brunnsepoken, säger Pehr och tittar ut över Brunnsparken från en balkong.

I nästa vecka kommer vandrarhemmets nya personal.

– Jag ringde till arbetsförmedlingen och ville ha en person som kunde arbeta på heltid med alltifrån bokning till städning. I den här branschen är man alltiallo. Och de hittade en som ville börja jobba.

Inför säsongen kommer vandrarhemmet att anställa extrapersonal. Men än är det inte så många turister som har bokat rummen.

– Vi är beredda på att det tar tid, eftersom vandrarhemmet har varit stängt ett tag. Men evenemangen lockar turister. Och på sikt ska vi fördubbla antalet gäster, säger Pehr bestämt.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons