Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hårda regler låser fastighetsägare

RONNEBY Även fastighetsägare på Övre Brunnsvägen är bakbundna av de nya hårda byggbestämmelserna för Blekanområdet.
Ändring av fasadbeklädnad godkänns inte.
–Jag har skrivit till byggnadsnämnden och vädjat om hjälp men fått avslag, säger Eddie Almh.
Ronneby • Publicerad 17 januari 2001

Han är ägare till fastigheten Ängsknarren 6 .

Den ligger på den sida av Övre Brunnsvägen som i plankartorna är inritad i stadsdelen Blekan som i sin tur är bedömd som kulkturhistoriskt värdefull miljö.

Annons

Områdesbestämmelserna för Blekan är en förlängning in mot stadens centrum av de regler som gäller för bebyggelsen inom Ronneby Brunn och Brunnsparken.

> I utkanten

Almhs fastighet ligger dock i utkanten av det bevarandeklassade området och inte i Brunnsblekans inre kärnbebyggelse. Men placeringen i periferin av Blekan har inte gett möjlighet till dispens när han velat åtgärda husets exteriör.

Eddie Almh köpte fastigheten 1983. 1996 lät han senast totalrenovera fasaden med ny puts för en totalkostnad på ett par hundratusen kronor.

Men reveteringen höll bara några år innan den började flagna av.

–Kortsidan mot söder och långsidan mot gatan är hårt utsatta för väderväxlingar.Det är klart att man började fundera på att ersätta med något annat. Exempelvis träpanel på en del av huset, påpekar Eddie Almh.

> Ska behållas

Men några exteriörförändringar har inte fallit granskande instanser i smaken. Putsfasaden ska behållas på trettiotalshuset på Övre Brunnsvägen. Sönderfallande revetering kan undvikas genom att använd bättre teknik vid pustnings och färgning.

Så lät det i det svar som anlänt till Eddie Almh från byggnadsnämnden som inhämtat yttrande från landsantikvarien Tomas Persson på Blekinge Museum i Karlskrona. Huset ska ha putsad fasad ansåg han bestämt.

> Få hjälp

Annons

–Det blir en mycket tung kostnad att när jag nu måste revetera om huset igen. Därför vädjade till kommunen om att få hjälp med finansieringen då jag är helt uppstyrd av bestämmelöserna, säger Eddie Almh.

–Att kulturklassningen gäller hela Blekan är ju av vikt att veta för den som i framtiden köper ett hus här, tillägger han.

Byggnadsnämndens slutliga beslut kom vid decembersammanträdet.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons