Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Helikopterbasen drabbas av akuta besparingar

KALLINGE Även helikopterbasen i Ronneby får vidkännas försvarets akuta besparingsprogram.
Allt som inte riskerar att försämra sjöräddningsberedskap och den operativa flygräddningen nagelfars.
Ronneby • Publicerad 6 mars 2001

Högkvarterets besparingsorder till försvarsmaktens helikopterflottilj har i dagarna förmedlats vidare ut i organisationen.

– Vi har just fått direktiven och sitter som bäst och räknar på möjliga besparingsposter, säger örlogskapten Thomas Engström.

Annons

Han är platschef och samordnare för den helikopterenhet som ersatte den förra året avvecklade Göta Helikopterbataljonen.

Thomas Engstöm och hans medarbetare ska lämna sina besparingsförslag och konsekvensanalyser till Svea helikopterbataljon på Berga dit man numera sorterar.

> Samma typ

Hela bataljonen har en årsbudget på 376 miljoner kronor och man får räkna med att skala bort minst tio miljoner kronor i verksamheten. För hela helikopterflottiljen - Svea bataljon, Östgöta bataljon på Malmen och helikopterskvadronen i Boden - ligger ett sparbeting på 50 miljoner kronor.

För Ronneby helikopterbas gäller samma typ av kostnadsneddragningar som för bataljonen i sin helhet.

> Höjd nivå

– De övningar och den utbildning som krävs för att bibehålla nuvarande kompetens får inte dras ner. I annat fall kan vi inte upprätthålla ålagd räddningsberedskap för skarpa uppdrag.

–Det som däremot ifrågasätts är sådant som syftar till höjd kompetensnivå, förklarar Tomas Engström.

Både marinen och flygvapnet anlitar bataljonen när det krävs helikoptermedverkan för olika övningsmoment i krigs- oich insatsuppgiften.

– Eftersom både kustflottan och flygförbanden minskar på övningarna så blir det med automatik neddragningar även för oss, påpekar Thomas Engström.

Annons

Helikopter 10-systemet, Super Puman, svarar för den särskilda flygräddningen i krigsorganisationen.

> Till flottiljen

Major Ronnie Larsén som är chef för helikopter 10 på Ronnebybasen har samma utgångspunkter när han ser över möjliga kostnadsbantningar.

Eftersom F17 under resten av året koncentrerar flygpassen till flottiljen så får det en motsvarande kostnadseffekt för flygräddningen och helikopter 10.

Dock kommer en inlagd särskild tredagarsövning med Super Puman att genomföras planenligt denna vecka påpekar Larsén.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons