Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hellre föräldrar än alkomätare

RONNEBY Alkomätare på Knut Hahnsskolans skoldanser på Bågen?
Efter den förra skoldansen i februari på Bågen där en elev misshandlades förs det nu fram krav på alkomätare vid skoldanserna.
Ronneby • Publicerad 24 mars 2001

Det är skolledningen på Knut Hahn och skolpolitiker i Ronneby som kräver alkomätare.

Men förslaget väcker inte någon större entusiasm - varken hos Knut Hahnsskolans elevråd eller hos bevakningsföretaget Ronneby Bevakningstjänst AB.

Annons

– Det räcker ju med en öl för att alkomätaren ska ge utslag. Därmed är risken stor för att många gymnasieungdomar inte kommer in på skoldanserna på Bågen, säger Patrik Lindqvist, kassör i Knut Hahnsskolans elevråd och avgångselev på skolans samhällsprogram.

Partrik har varit skoldansansvarig sedan han började läsa på gymnasiet.

– Alkomätare är ingen garanti för lugna skoldanser. Tvärtom, jag befarar att många ungdomar tillbringar kvällen och en bra bit av natten utanför Bågen, säger Patrik som tror att utelåsta ungdomsklungor kan resultera i tilltagande ungdomsfylleri och bråk.

– Och det är ju exakt detta vi vill motverka. Att stänga ute eleverna är att säga nej till gemenskap, dans och en kväll tillsammans med kompisar, fortsätter Patrik som tycker att förslaget om alkomätare är befängt.

> Räcker med ”apbur”

– Det räcker med att vi blivit påtvingade en ”apbur” under skoldanserna på Bågen.

”Apburen”, bara några kvadratmeter stor upplevs som kränkande av många elever, säger PatriK Lindqvist.

”Apburen” är den rastgård som eleverna använder när de ska ta en nypa frisk luft.

– Men det är inte tillåtet att gå ut i ”apburen” förrän en halvtimma före midnatt.

Det är många som mår illa av rök inne på Bågen och som därför skulle behöva gå ut tidigare, men det får de inte göra med mindre än att de passerar genom entrén och därmed erlägger entréavgift en gång till under kvällen, säger Patrik.

Annons

Knut Hahnsskolans elevråd anordnar skoldans i april, den 5 eller den 6 april är det dags för den näst sista skoldansen innan terminsslutet.

– Om vi blir påtvingade alkomätare så är skoldansen i april kanske en av de sista danserna vi arrangerar, säger Patrik Lindqvist.

> Hellre fler föräldrar

Patrik ser helllre att fler föräldrar närvarar vid skoldanserna än att elevrådet påtvingas alkomätare. Redan i oktober förra året efterlyste han i en intervju i Sydöstran fler föräldrar på skoldanserna på Bågen. Efter den tråkiga händelsen i februari i år då en tonårspojke utsattes för misshandel beslöt elevrådet att vädja till föräldrar vars barn läser på gymnasiet.

– Fler föräldrar har en lugnande effekt, säger Patrik Lindqvist.

Chister Gutsvasson, anställd vid Ronneby Bevakningstjänst är heller inte förtjust i tanken på alkomätare vid skoldanserna.

–Det är klart att ungdomar i åldrarna 16-17 år inte ska dricka alkohol, men vad händer om man introducerar alkomätare på gymnasiediskot? Jo, de som druckit alkohol kommer inte in på diskot, utan blir kvar utanför.

– Men det betyder inte att problemet är borta, det flyttas bara utanför lokaliteterna - för det ska nog mycket till för att polis, fältare och socialen ska ta kontakt med dessa ungdomar samt deras föräldrar och löpa linan ut under kvällen och natten, säger Christer Gustavsson.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons