Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hobytippen starkt förgiftad

BRÄKNE-HOBY Koppar och kadmium i yt- och grundvatten. Den gamla soptippen i Bräkne-Hoby är illa ute...Tippen lades ned 1981 efter att ha varit i drift i 20 år.
På tippen i Hoby lämpades allt möjligt.
Tippen tvingades ”svälja” hushålls-och slakteriavfall men även industrisopor från gamla Facit-Halda-fabriken.
Ronneby • Publicerad 20 mars 2001

Men det finns också misstankar om att tippen i Bräkne-Hoby även tog emot cyanidtunnor och träimnpregneringsmedel.

Det mer kontroversiella avfallet transporterades troligtvis nattetid till tippen.

Annons

I dagsläget är det inte lätt att upptäcka den gamla tippen, den är till visss del igenvuxen.

Men ett 150 kvadratmeter stort kärr indikerar att tippen är förgiftad. Kärret är gul- och brunfärgat och botten är väldigt lerig och starkt färgad. Här finns ingen is vintertid och träden i och kring kärret är döda.

> Inte så farligt

Från kärret sipprar dock en liten bäck vidare mot Härsjön - i alla år en populär fiskesjö.

Missfärgningen av kärret är, enligt Miljökontoret, en direkt följd av riklig förekomst av mangan och järn från tippen. Men varken mangan eller järn är särskilt farligt. Båda ämnena förekommer naturligt i jorden.

Frågan är förstås vad som finns i övrigt i kärret. Förekomsten av kadmium bådar inte gott eftersom grundämnet i sina föreningar är mycket giftigt.

Men det betyder inte att det föreligger risk för att Hobys grundvattentäkt ska förorenas från tippen. Uttaget av grundvattnet sker nämligen på långt avstånd från den gamla soptippen.

> Ska undersökas noga

Däremot finns det en viss oro för att mängden kadmium, zink och kviscksilver ökat i närliggande Härsjön. Sjön är därför en av flera sjöar som inom kort blir föremål för en ingående undersökning. En eventuell sanering av den gamla tippen i Hoby kommer att bekostas av staten.

Om den är mycket förorenad är det fullt mäjligt att isolera den. Vattentillförseln till tippen stryps, samtidigt som tippen täcks för att man ska kunna eliminera vattengenomströmningen ner mot kärret och sjön.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons