Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hög polisberedskap under EU-konferensen

RONNEBY Vårens EU-konferens på Ronneby Brunn engagerar i stort sett hela länets poliskår. De flesta polismän sätts i beredskap under konferensdagarna.
Men endast ett fåtal kommer att vara på plats i Brunnsområdet.
– Vi kommer ha ett säkerhetstänkande men pådraget blir inte av större karaktär, berättar Tommy Carlsson, närpolischef i Ronneby.
Ronneby • Publicerad 10 januari 2001

Vid årsskiftet tilllträdde Sverige ordförandeposten i EU:s ministerråd. För Ronnebys del innebär detta arrangörsskapet av en EU-konferens på Ronneby Brunn, den 2-3 april.

230 delegater från EU:s medlemsländer samt representanter från länder som står på tur att släppas in i unionen, bland annat Baltstaterna och Polen, ska då diskutera den kommunala och regionala nivåns roll inför den kommande utvidgningen.

Annons

Blekingepolisen kommer att sköta bevakningen av Brunnsområdet och hotellanläggningen under konferensdagarna.

> Ingen polisstat

Närpolischef Tommy Carlsson i Ronneby berättar att polismyndigheten påbörjade förberedelserna inför konferensen redan i somras.

Han konstaterar att polisen kommer att vara på plats i Brunnsområdet under EU-mötet. Dock handlar det inte om en polisinsats modell större.

– Det blir inget stort pådrag från vår sida. Däremot kommer större delen av länets poliser att ligga beredskap under konferensen, redo att rycka in om en konkret hotbild skulle dyka upp, säger Carlsson.

Enligt närpolischefen står också Blekingepolisens egen insatsstyrka under beredskap de aktuella dagarna i april. Insatsstyrkan har förstärkningsvapen och skyddsvästar att tillgå och kan rycka ut med kort varsel.

– Men troligtvis kommer det räcka med den bevakning vi har avsatt. Det är bara om någon prominent person från ett delegatland skulle dyka upp som läget blir annorlunda.

– Vi vill visa mötesdeltagarna att Sverige är ett demokratiskt land och inte en polisstat.

> “Låg” hotbild

Säkerhetspolisen, Säpo, och ordningspolisen har graderat EU-mötena i en tregradig säkerhetsskala.

Annons

Skalan grundas på hotbilden mot de 80-talet mötena som arrangeras i Sverige det kommande halvåret.

Mötet i Ronneby bedöms ha en ”låg” hotbild, detsamma gäller mötet i Karlskrona i mitten av april.

Hotbilderna mot minister-toppmötena i Stockholm och Göteborg anses ha höga hotbilder.

I begreppet hotbild ingår direkta terroristattentat men också demonstrationer från grupper som är emot EU och frihandel.

Jens Svensson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons