Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ingenting kvar av banken efter tre

KALLINGE. Klockan tre i eftermiddag bommas bankkassorna i Kallinge definitivt igen.
Ett beslut som in till sista öppetdagen underkänns av samhällets invånare.
– Det är helt obegripligt, säger F17-pensionären Egon Johansson.
– Jag saknar hållbar motivering, säger Kallingebon Mats Svensson.
– Jag får bara hoppas att Posten kan hjälpa oss, säger Kallingeföretagaren Ingemar Lundberg.
Ronneby • Publicerad 1 juni 2001

Samtliga tillhörde den strida ström av Kallingebor som hade bankärenden att uträtta när det för sista gången var kvällsöppet på banken vid Kallinge torg. Många ”trogna sparbankskunder” i Kallinge ville uttrycka sin åsikt och besvikelse i elfte timmen.

Pensionerade F17-medarbetaren och Kallingebon Egon Johansson tror att stängningen av banken får allvarliga konsekvenser för centrumlivet i Kallinge.

Annons

–Det kan jämföras med en dödsstöt mot samhället. Beslutet är oansvarigt, tycker han.

Egon Johansson är övertygad om att Föreningssparbanken i Ronneby kommer att tappa marknadsandelar:

–Många kommer att byta bank i protest. Det är jag helt säker på. Bankledningen kommer att få inse att de gjort en felbedömning.

> Överraskande

Kallingebon Mats Svensson minns hur han satte in sina första slantar på en bankbok i Kallinge Sparbank som skolgrabb i början av 1950-talet. Och sedan dess varit banken vid torget trogen rakt genom alla fusioner.

–Den snabba tekniska utvecklingen till trots hade jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att Föreningssparbanken hade planer på slå igen Kallingebanken. Beskedet komr helt överraskande.

–Kallingebanken har ju alltid gått bra. Något annnat har ju aldrig hörts här i Kallinge.

–Det vore intressant att få se de eventuella förlustsiffror som kan motivera stängningen, reflekterade Mats Svensson när han i går eftermiddag gjort sin sista transaktion över disk i Kallingebanken.

> Är lojal

Medan näst sista dagens bankkunder gärna uttryckte sin mening så var tjänstgörande fyra banktjänstemän mindre talföra. Wilbon Fransson, som växlat mellan de tre kontoren Kallinge, Hallabro och Eringsboda den sista perioden, har suttit direkt i spärrelden av kundkritik. Han avböjer kommentar och hänvisar till direktionen i Ronneby.

Annons

Och Kallingebankens ansikte utåt sedan många år privatrådgivare Ann-Britt Möller, Hon anställdes i Ronneby Sparbank1981 och har sedan dess haft sin permanenta placering i Kallinge.

Banktjänstemannen Ann-Britt Möller är lojal mot fattat beslut och håller sina synpunkter inombords. Det enda hon säger är att det är odiskutabelt faktum att antalet transaktioner har minskat under den senaste tvåårsperioden.

Vad hennes trogna, i många fall äldre och säkert bedrövade kunder uttryckt till henne efter nedläggningsbeskedet faller under banksekretessen.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons