Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Jag delar kulturpriset med andra”

Språket är den viktigaste nyckeln för att integreras i ett nytt land, enligt Erika von Buxhoeveden.
Hon talar av egen erfarenhet. Hon kom till Sverige 19 år gammal utan att kunna ett ord svenska.
Bräkne-Hoby • Publicerad 12 december 2019
Erika von Buxhoeveden blev förvånad, om än väldigt glad och tacksam, när hon fick höra att hon är 2019 års kulturpristagare i Ronneby kommun.
Erika von Buxhoeveden blev förvånad, om än väldigt glad och tacksam, när hon fick höra att hon är 2019 års kulturpristagare i Ronneby kommun.Foto: Jens Svensson

Erika von Buxhoeveden är årets kulturpristagare i Ronneby. Hon uppmärksammas för sitt arbete med kulturhuset i Bräkne-Hoby, samt för sitt engagemang för nyanlända i kommunen.

– Det är helt underbart. Jag känner att jag delar priset med andra. Det är ett gemensamt arbete som ligger bakom insatserna på både med kultur- och integrationsområdet, säger 77-åriga Erika von Buxhoeveden.

Annons

Hon är särskilt glad över att orden landsbygd och utveckling nämns i juryns motivering. Strävan efter goda villkor på landsbygden genomsyrar hela hennes vuxna liv.

Uppväxt i Kanada, och med lettiska föräldrar, flyttade hon till Sverige som 19-åring för att gifta sig med en svensk man. De drev jordbruk i Skåne tillsammans.

– På den tiden kunde man inte göra sig förstådd i Sverige om man inte kunde svenska. Jag kunde inte ett ord, utan lärde mig svenska genom att vara engelsklärare.

Priset får hon bland annat får sitt fleråriga arbete med att utveckla och synliggöra kulturhuset i Bräkne-Hoby.
Priset får hon bland annat får sitt fleråriga arbete med att utveckla och synliggöra kulturhuset i Bräkne-Hoby.Foto: Jens Svensson

Erika von Buxhoeveden har haft många järn i elden genom åren. Hon och hennes framlidne make startade vid sidan av jordbruket en resebyrå för yrkesarbetande. Affärsidén var att låta resenärerna besöka branschkollegor i andra länder. Verksamheten blev så lyckad att de efterhand fick avveckla jordbruket för att satsa fullt ut på resebyrån.

Hon har också jobbat som syokonsulent, folkhögskolelärare, marknadsförare med mera. För 14 år sedan flyttade hon och maken till Bräkne-Hoby för att komma närmare barnbarnen.

Motivering

Kulturpriset 2019

Ronneby kommuns kulturpris 2019 tilldelas Erika von Buxhoeveden för hennes fleråriga arbete med utvecklingen av Bräknebygdens och landsbygdens kulturhus i Bräkne Hoby samt hennes stora engagemang för att integrera nyanlända i den svenska kulturen.

– Jag älskar verkligen Blekinge. Det är så vackert här, säger Erika von Buxhoeveden som redan från första början imponerades av föreningen Bygd i Samverkans arbete. Konstintresserad som hon är tog hon för fem år sedan initiativ till att, inom ramen för föreningen, arrangera utställningar i kulturhuset.

– Vi har haft över femtio utställningar sedan starten. Utställarna kommer inte bara från Blekinge utan även från andra delar av landet, berättar pristagaren, som slår fast att kultur är en oerhört viktig del av livet.

– Kultur är allt som människor gör: det vi äter, det vi klär oss i, ja allt. Därför har vi också sökt andra teman än bara måleri till utställningarna, till exempel jakt.

För några år sedan kom många asylsökande till Bräkne-Hoby. Det var inte bara syrier, utan även folk från bland annat Afghanistan och Azerbajdzjan. Erika von Buxhoeveden började engagera sig för att underlätta deras integration i byn. Hon har arbetat deltid med undervisning och annat.

– Just nu är behoven störst i Ronneby och Kallinge. Det finns inga nyanlända kvar i Bräkne-Hoby. Vi avslutar projektet i mars.

”Det är ett gemensamt arbete som ligger bakom insatserna på både med kultur- och integrationsområdet”, säger 77-åriga Erika von Buxhoeveden om kulturpriset.
”Det är ett gemensamt arbete som ligger bakom insatserna på både med kultur- och integrationsområdet”, säger 77-åriga Erika von Buxhoeveden om kulturpriset.Foto: Jens Svensson
Erika von Buxhoeveden

Profil

Familj: Änka med barn och barnbarn

Ålder: 77

Bor: Bräkne-Hoby

Aktuell: Årets kulturpristagare

Motto: Ett gott skratt förlänger livet

Läser just nu: Michelle Obamas självbiografi ”Min historia”

Gör mig glad: När en av våra asylsökande i gruppen får uppehållstillstånd

Gör mig ledsen: När någon i våra grupper får avslag på uppehållstillstånd

Gör mig arg: När datorn inte fungerar som jag vill

Tycker om: Mysa med katten Katzi, läsa, äta en god middag med släkt och vänner, promenera, arbeta

Annons

I sitt arbete med flyktingar försöker hon få dem att förstå att språket är det viktigaste av allt. En annan nyckel är att ta till sig regler, både skrivna och oskrivna.

Är det några särskilda oskrivna regler du syftar på?

– Det kan vara mindre saker, men också större. Tänk dig själv att du kommer till ett annat land. Om du är uppmärksam märker du att saker som är kutym i ditt hemland inte är det i det nya landet.

– Det kan handla om att stå i kö, eller att prata högt på gatan. Om du tar till dig enkla oskrivna regler får du lättare i umgänget med andra.

Några planer för vad du kommer att göra med prispengarna på 10 000 kronor?

– Det blir nog en middag för att fira. Sedan kanske det blir en ny resa med gruppen. Vi kommer i alla fall att göra något tillsammans.

Anders NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons