Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jourläkare bara på helgerna

RONNEBY Läkarnas beredskapstjänst i Ronnebys och Kallinges primärvårdsområden omorganiseras kraftigt.
Besök hos jourhavande läkare på någon av läkarstationerna kan bara göras dagtid lördag och söndag. Övrig tid gäller Karlskrona jourläkarcentral.
–För Ronnebyborna bör det inte bli någon större försämring, sammanfattar primärvårdschef Peter Fridström.
Ronneby • Publicerad 18 januari 2001

De aviserade förändringarna i Ronnebydoktorernas berdskapsscheman genomförs redan den 1 februari.

Och det har funnits krafter som velat genomföra ett betydligt större ingrepp.

Annons

Från landstinget centralt har man velat få en rationalisering och koncentration av primärvårdens joursystem mellan 17.00 och 08.00 vardagar samt dygnet om under helger. Ett förslag var att koncentrera läkarresurserna helt till jourcentralerna i Karlskrona och Karlshamn.

Men företrädare för primärvården i Ronneby kommun - som omfattar läkare på Ronneby läkarstation och vårdcentralen i Kallinge/Bräkne-Hoby - har drivit synpunkter som de uppfattar bäst för kommuninvånarna.

Primärvårdschef Peter Fridström har så sent som i denna vecka lämnat ifrån sig skrivelser i ärendet.

> Märks mest

Den förändring som kommer att märkas mest för primärvårdens patienter i Ronneby/kallinge är att de på vardagskvällar och nätter inte kommer att hänvisas till någon ”jourhavande läkare”som kallats in till Ronneby eller Kallinge läkarstation.

–Om patientens besvär är sådana att det inte går att vänta till nästa morgon när läkarstationerna har mottagningen öppen så blir det hänvisning till primärvårdens jourcentral i Karlskrona, förklarar Peter Fridström.

Den landstingsanställde familjeläkare eller privatläkare med vårdavtal som har beredskap vardagar rycker enbart ut till svårt sjuka och/eller gamla patienter som omfattas av hemtjänst och ligger på sjukhem alternativt servicehus.

De sompå egen hand kan ta sig till jourcentralen på Vämö i Karlskrona får alltså åka dit om tjänstgörande joursjuksköterska så bedömer.

> Sex timmar

På lördagar och söndagar däremot kommer en läkare i beredskap att vara tillgänglig på någon av mottagningarna i Ronneby eller Kallinge. Då under sex timmar från nio på morgonen till tre på eftermiddagen.

–Den tid som vi normalt har den högsta belastningen vid helgberedskapen, fastslår Peter Fridström.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons