Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kallinge - eldorado för rockabillykulturen

KALLINGE Den forna bruksorten har blivit ett eldorado för rockabillykulturen.
I Kallinge flaggas det numera amerikanskt.
Bandet Salt Flat Stompers står för musiken och har nu slagit igenom internationellt, mycket tack vare Texasduon Casey Sisters.
Ronneby • Publicerad 9 mars 2001
Robert Ronnefalk fixar till det vaxade håret.
Robert Ronnefalk fixar till det vaxade håret.Foto: Mattias Mattisson

I Nationalencyklopedin förklaras rockabillykulturen på följande sätt:

”Gitarrbaserad stilriktning inom rock’n’roll som växte fram i mitten av 1950-talet som en blandning av element från countrymusik och blues. Skivbolaget Sun i Memphis och dess inspelningar 1954-57 med bland andra Elvis Presley, Jerry Lee Lewis och Carl Perkins är typexempel.”

Annons

– Men det är mycket mera än så, säger grabbarna i Salt Flat Stompers bestämt.

Bandmedlemmarnas byxben är rejält uppvikta, bootsen lagom dammiga och frisyrerna glänser av hårvax. Och ute på gården står ett par amerikanska bilar modell äldre.

Rockabilly är alltså ett helhetskoncept – allt eller inget.

– Det är en livsstil. Man jobbar, äter och sover rockabilly, säger Andreas ”Lumpa” Johansson, gitarrist i Salt Flat Stompers.

I måndags kom bandmedlemmarna hem till Kallinge efter att ha spelat på en stor rockabillyfestival i England. Band från flera europeiska länder, även Ryssland, stod på festivalens scener.

> Fullt ös

– Det var skitkul och fullt ös hela helgen, konstaterar trummisen Robert Ronnefalk.

– Ryssarna var duktiga, men sångaren hade ingen aning vad han sjöng om, det är ju engelska texter, berättar basisten Kalle Viktor.

Salt Flat Stompers släppte sin första platta i höstas. Och självklart gjordes debuten på vinyl.

– Inspelningarna görs som på 50-talet; bandet drar låten tillsammans och spelar någon fel så är det bara att börja om från början igen. Vi spelar live – även på skiva, förklarar ”Lumpa”.

Annons

Det var genom smått legendariska skivbolaget Tail Records i Jönköping som Salt Flat Stompers kom i kontakt med två tjejer från Houston, Texas.

Caroline Gnagy och Rachel Fenton, Casey Sisters, blev det exotiska dragplåster som Kallingebandet behövde.

> Pendal över Atllanten

De båda damerna pendlar sedan en tid tillbaka ofta över Atlanten för spelningarna med Salt Flat Stompers i Europa.

– Hemma i USA är rockabillykulturen utbredd, främst i Kalifornien, och det finns särskilda klubbar i alla större städer, berättar Caroline Gnagy.

Blåjeansen är mycket viktiga attribut för en rockabillyfantast. Detta har gjort att en herrekiperingsaffär i Ronneby har fått fullt upp sedan den amerikanska flaggan hissades i Kallinge.

– Det ska vara speciella blåjeans som aldrig har tvättats. De måste specialbeställas från Italien, berättar Robert Ronnefalk.

Rockabillykulturen får ett allt starkare fäste i Kallinge. Faktum är att orten börjar göra sig känd i landet som stället där hårvax och ståbasar är vanligt förekommande.

– När man pratar med folk på olika träffar runt om i landet så nickar de igenkännande när man säger att man är från Kallinge, säger ”Lumpa”.

Rockabillyfantasterna börjar nu fundera på att samlas i en förening vars främsta syfte blir att anordna konserter och träffar.

Annons

– Tanken är att försöka få hit kända europeiska och amerikanska band. Många av dem åker förbi södra Sverige när de ska spela exempelvis i Stockholm.

– Då kan de lika gärna ta en spelning i Blekinge på vägen.

Jens Svensson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons