Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kallingen drabbas av läkarbrsten

KALLINGE Kallinge vårdcentral tvingas nu prioritera äldre patienter med kroniska sjukdomar och akutpatienter med allvarliga tillstånd.
Prioriteringen är en direkt följd av att vårdcentralen inte kunnat ersätta den läkare som nyligen slutat i Kallinge.
Ronneby • Publicerad 2 mars 2001

Den uppkomna situationen får också till följd att sjuksköterskor på vårdcentralen och distriktssköterskor ute i verksamheterna åläggs ett större ansvar.

–Vi är inte ensamma om att inte kunna ersätta en läkare som slutar. Situationen är som bekant densamma i snart sagt hela landet, säger Anna Janson, verksamhetschef vid vårdcentralen i Kallinge.

Annons

Landstinget i Blekinge har annonserat efter en ersättare till läkaren Anders Olsen, som nyligen tillträtt en tjänst vid vårdcentralen i Nättraby. Men ansträngningarna at hitta en ersättare har varit förgäves.

Det betyder att vårdcentralen i Kallinge får försöka klara sitt patientunderlag med fyra läkare samt en utbildningsläkare.

– I första hand måste vi ta oss an patientgrupper som sällan höjer rösten. Det är äldre människor med kroniska sjukdomar – varav en del har hunnit fram till vård i livets slutskede.

– Dessutom måste vi naturligtvis hjälpa patienter som kommer hit akut på grund av allvarliga tillstånd, fortsätter verksamhetschef Anna Janson.

Därefter sker en skarpare gränsdragning än vad patienterna varit vana vid hittills.

> Tuffare för sköterskorna

Sköterskorna blir i högre grad än tidigare det ”filter” som krävs för att mildra läkarnas arbetsbelastning.

– Ja, att vi är en läkare kort innebär att arbetsbelastningen ökar för vårdcentralens tre mottagningssköterskor. Sjuksköterskorna får göra fler bedömningar i sina kontakter med patienter som söker till vårdcentralen.

– De får alltså ta ett större ansvar och även distriktssköterskornas arbetsbelastning ökar, förklarar Anna Janson.

Personer som kommer till vårdcentralen för att få hjälp med mer lindriga besvär kan inte räkna med läkarbesök i samma omfattning som tidigare.

– Vi ska ta hand om även dem, men vi måste lägga merparten av vår energi på de patienter som är svårt sjuka, tillägger Anna Janson på vårdcentralen i Kallinge.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons