Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Klassen som bygger en egen lägenhet

På utsidan ser det ut som vilken sliten träbarack som helst. Men går man in genom ytterdörren möts man av en sprillans ny toppmodern lägenhet på insidan. Varje år totalrenoverar nämligen eleverna på komvux inrednings- och designlinje den gamla baracken utanför Knut Hahnskolan. Och i kväll är det äntligen dags för premiärvisning.
Ronneby • Publicerad 14 maj 2013
Foto: Mattias Mattisson
Foto: Mattias Mattisson
Foto: Mattias Mattisson
Foto: Mattias Mattisson
Foto: Mattias Mattisson

– Jag hoppas det kommer mycket folk och tittar. Förhoppningsvis tycker de att det blev fint, säger Sara Ekesrydh som är en av eleverna i klassen.

Det är tradition att eleverna på den ettåriga inrednings- och designlinjen på komvux har som examensarbete att inreda en lägenhet i baracken.

Annons

Det är det gamla klassiska talesättet ”ut med det gamla, in med det nya” som gäller. Det förs-ta som årets klass fick ta itu med, var att ägna en vecka åt att riva fjolårsklassens lägenhet. När de väl satte i gång med arbetet var baracken inget mer än ett tomt skal.

– Sen har vi gjort allt från grunden. Lägga golv, bygga väggar och tapetsera. Det har varit en utmaning att jobba just i baracken eftersom väggarna och taket är ojämna. Det handlar om att lura ögat, säger Sara Ekesrydh.

När Sydöstran kommer på besök är lägenheten nästan helt färdig. Lite verktyg och andra arbetsredskap skvallrar om att det fortfarande är några timmars jobb kvar innan det är dags för premiärvisning klockan 18.

Lägenheten har två sovrum, ett arbetsrum, ett badrum och ett kombinerat kök och vardagsrum.

– Vi tyckte ganska lika när vi skulle designa den. Stort, vitt och öppet har vi satsat på när vi gjorde lägenheten. Vi ville inte att det skulle se ut som en helt vanlig ”Svensson-lägenhet”.

I tio veckor har den tio personer starka klassen arbetat heltid med att få baracken i skick. Och det är en möjlighet som är få förunnad att få vara med och bygga upp en lägenhet helt från grunden.

– Vi blir breda i vår utbildning. Det är alltid bra att kunna sådana här saker om man ska bygga eget hus någon dag.

Men ingenting varar för evigt. Klockan har redan börjat ticka ner. Om knappt ett år är det dags för nästa klass att ta tag i baracken. Och årets lägenhet kommer således att rivas.

– Det känns såklart jättejobbigt, säger Sara Ekesrydh.

Christoffer Robertsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons