Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunen ska satsa 40 miljoner i nya tillagningskök

Snart är det slut på den kylda maten i de kommunala köken.
Under närmaste åren ska kommunen att satsa mellan 20-40 miljoner på att renovera och bygga nya tillagningskök.
Ronneby • Publicerad 3 maj 2013
Foto: 

– Fokus är att laga så mycket som möjligt från grunden och att köken är nära de som äter, säger kommunalråd Roger Fredriksson (M).

Många av kommunens kök är i stort renoveringsbehov. Därför tar kommunen nu ett omtag för att inrätta fler tillagningskök som en del i den nya kostpolicyn.

Annons

Inriktningen är att kvalitetssäkra kommunens måltidsverksamheter.

– Våra kök har i dag ett renoveringsbehov som uppskattas landa på mellan 20 och 40 miljoner kronor, men det kan också bli dyrare. Vi satsar på kvalité, menar Roger Fredriksson.

Totalt rör det sig om åtta nya kök och enligt Roger Fredriksson ska ombyggnationerna införas successivt.

– Tanken är att vi ska göra det här samtidigt som andra investeringar och det gäller för hela kommunen. Vi ska gå igenom hela organisationen.

Däremot är Vidablick och produktionsköket i Kallinge prioriterade områden, enligt Fredriksson.

– Det är väldigt nedslitna kök. I Kallinge finns ett stort engagemang i matfrågan så vi tittar nu på hur vi kan göra det på bästa sätt.

Att bygga nya tillagningskök innebär att de även kommer att dimensioneras för att betjäna närliggande kök, såsom till skolor. Enligt den nya policyn ska kommunen inte längre servera mat som varit kyld. Maten ska ha istället hållas varm och får så göras i mellan tio och femton minuter. Därför krävs det att det byggs nya tillagningskök nära de som äter.

– Vi ska även planera måltiderna så att inte eleverna får äta lunch för tidigt. Det handlar mycket om miljön i våra matsalar.

– Det är klart att det kommer att kosta mycket pengar, men vi gör det för att vi har engagerade kommuninvånare, säger Fredriksson.

Emma Gunler
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons