Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunen vill locka fler till landet

Ronneby kommun hoppas på att öka intresset för att bo på landsbygden genom lättnader i strandskyddet.
Ronneby • Publicerad 15 maj 2013
Ronneby kommun vill locka fler till landsbygden.
Ronneby kommun vill locka fler till landsbygden.Foto: Bengt Pettersson

I ett pressmeddelande skriver Ronneby kommun att ett tillägg till översiktsplanen med inriktning på LIS-områden har tagits fram. LIS-områden syftar till att områden i strandnära läge vid sjöar bör kunna bebyggas om de främjar landsbygdens utveckling.

En granskning har visat att strandskyddet kan lättas på vid 28 sjöar och vattendrag i kommunen. Främst har sjöar i kommunens norra delar pekats ut.

Annons

– De kriterier som kommunen tagit hänsyn till är att det inte ska finnas några motstående intressen som exempelvis riksintressen, naturreservat, skyddsvärda natur- och vattenmiljöer, säger Lina Magnusson, planarkitekt, i pressmeddelandet.

Översiktsplanen ställs ut i Stadshuset och på kommunens bibliotek/utlåningsstationer under 20 maj – 14 juli. Informationsmöten hålls i Hallabro (Hallagården) 23 maj klockan 18.30 och i Eringsboda (Eringsbodaskolans matsal) 28 maj klockan 18.30.

Sjöar som föreslås lättnader i strandskyddet

Lilla Galtsjön, Nästen, Aborrasjön, Västergyl, Bräkneån (delen i centrala Belganet), Svartasjön, Stora Skörjesjön, Rödbysjön, Galtsjön, Årsjön, Bäckasjögölen, Stora Angsjön, Långasjön, Ronnebyån (vid Hjorthålan), Ronnebyån (vid Långagölsmåla), Ulvasjön, Tjurken, Kalven, Stensjön, Mjuasjön, Sävsjön, Ängsjön, Södra Åsjön, Grimsgölen, Svartgöl, Svarthövden, Stora Blanken och Totasjön.

Catharina Loosme
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons