Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Krögare vill ha enklare regler

RONNEBY Det är möjligt att jag kunnat tacka ja till betydligt fler arrangemang om jag sluppit betala 3 000 kronor varje gång för tillfälligt alkoholtillstånd. Så säger Håkan Palmkvist, Wienerbageriet. Han berättar om vilken situation seriösa krögare befinner sig i. Enklare regler och lagar hade underlättat för oss.
Ronneby • Publicerad 8 januari 2001

I fjor sökte Håkan Palmkvist tre tillfälliga tillstånd. Kostnaden för dessa blev 3 gånger 3 000 kronor. Då har han inget till godo från sina andra avgifter för alkoholtillstånd där han betalar 5 000 kronor per år.

Till det sistnämnda kommer den rörliga kostnaden. Från 700 kronor vid lägsta omsättning under 50 000 kronor per år, till 6 500 kronor vid 5 miljoner kronor i omsättning som är högsta tariff.

Annons

> Får ofta tacka nej

– Helt klart kan jag tacka ja till fler arrangemang per år om jag fått gemensamt tillstånd för allt. Bara i fjor fick jag tacka nej till kanske 15-20 jobb då det blivit för dålig verksamhet, påstår Håkan Palmkvist.

Tillfälliga arrangemang kan vara mindre sammankomster typ viskvällar, där det inte blir ordentlig volym försäljning för att det ska gå ihop. Då återstår för arrangörerna att själva stå för förtäring. Förmodligen blir det endast kaffeservering. I annat fall får de sälja alkoholen i smyg.

– Om det är så som du säger är det inte riktigt lagligt egentligen. Men den möjligheten att få allt inom samma tillstånd har jag inte känt till. Går det skulle förstås våra möjligheter ändras, tillstår Håkan Palmkvist.

Han menar att Ronneby måste bli ännu bättre på turism, och då kan även handläggningen av alkoholtillstånd vara av betydelse. Då kan man inte se dogmatiskt på lagar och regler, säger han.

– Det är bra om det sker en kontroll och tillsyn. Det gagnar oss. Vi har fatölsutrustning med mera för tillfälliga arrangemang, men vi måste börja se och öppna våra ögon. Ju mer som händer i Ronneby med omnejd är bara till godo, anser Håkan Palmkvist.

> Ej fri konkurrens

Konkurrensen märks också från många privata personer som anordnar fester eller arrangemang med utskänkning. Personer som håller i sådana arrangemang bryr sig inte så mycket om regler. De kan åka till Danmark och köpa backvis med billig öl till privata fester.

– Då blir det svårt att bedriva rörelse med sådan konkurrens. Det finns även annan stadigvarande verksamhet här i stan som ej behöver tänka på sin lönsamhet. De kan sälja sin öl till princip inköpspris, hävdar Håkan Palmkvist.

För hans del innebär konkurrensvillkoren att han måste betala 3 000 kronor innan han säljer sin första öl. Är man etablerad krögare med gott rykte borde det inte finnas hinder för förenklad handläggning, håller han med.

Annons

## Förtydligande: Rubriken i fredagens tidning om Björn Pettersson blev fel. Ökningen blir med 500 kronor, inte från, till 5 000 kronor per år, för alkoholtillstånd. Som ett förtydligande kan tillfogas till texten, som i övrigt hade rätt uppgifter, att avgifterna ska beslutas på nästa kommunfullmäktigemöte.

Björn Pettersson vill också ha med att under fjoråret hade Ronneby den lägsta avgiften för tillfälligt alkoholtillstånd i Blekinge.

Jörgen Sjöbeck
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons