Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kvinnliga kadetter sökes

KALLINGE Tjejerna trycker inte på i någon jättelång kö för att bli officer på F17.
Två eller tre nya kvinnliga fänrikar är den påspädning efter varje Militärhögskoleexamen som verkar trolig just nu.
Så sammanfattas läget för rekrytering av fler kvinnliga officerare av Louise Thernlund på F17.
Ronneby • Publicerad 8 mars 2001
Löjtnant Louise Thernlund - en av de få kvinnorna på F17
Löjtnant Louise Thernlund - en av de få kvinnorna på F17Foto: Mats Pihlgren

Löjtnant Louise Thernlund är en av två officerare på Blekinge Flygflottiljs personalenhet som dagligen jobbar med att lansera sitt yrke bland de unga.

Med snart tjugo års erfarenhet i flygvapnet kan Louise Thernlund svara på det mesta som unga kvinnor frågar om när de funderar på att vika in på denna manligt dominerade yrkesbana.

Annons

– Jag får periodvis en hel del telefonsamtal, Intresset kanske har väckts när vi varit ute på gymnasieskolorna eller när vi haft elever som gjort sin praktiska yrkesorientering på F17.

> Ingen mönstring

Och marknadsföringen av officersyrket bland unga kvinnor följer ett delvis annat upplägg. Grunden för att få blir officer är att ha gjort sin värnplikt.

– Tjejerna kallas som bekant inte med automatik till mönstring. Vill de få chansen att fullgöra värnplikt måste de på eget initiativ anmäla sitt intresse till Pliktverket för att få göra ett antagningsprov.

– En första åtgärd blir att få de som visat ett första intresse att verkligen ta steget och anmäla sig, säger Louise Thernlund.

Hennes nästa offensiv blir att flagga för officersutbildning bland de kvinnor som uttagits till grundutbildning - ” göra lumpen” - på F17.

> 22 kvinnliga officerare

Just nu i mars 2001 finns 22 kvinnliga officerare verksamma innanför flottiljgrindarna på F17 meddelar Louise Thernlund efter att ha kollat av gällande befattningslistor.

– Sen har vi fjorton stycken som egentligen tillhör F17 men som har ett bemanningsuppdrag eller kommendering på annan ort. Det kan till exempel vara tjänstgöring som lärare på någon av försvarets skolor, fortsätter hon.

> Påspädning

Annons

Andelen kvinnliga officerare kommer knappast att raka i höjden de närmaste åren. En påspädning med två eller tre nykläckta fänrikar från militärhögskolorna i Halmstad och Östersund är att vänta.

Det indikerar det antal som just nu är under utbildning på MHS. Av åtta F17-kadetter i en av årskullarna är två stycken kvinnor. Ser man på inriktningen har en valt att bli skyddsofficer och en mark- och teleofficer.

> Gallringar

Hur många kvinnor som återfinns på det tjugotalet kursplatser som utlovats F17 till hösten är ännu öppet.

–Man är mitt uppe i testfasen. Och i den grupp tjejer som tagit sig förbi gallringar och porioriteringar fram till nu finns önskemålet teknisk officer, markförsvar och strilofficer, berättar Louise Thernlund som håller tummarna för att åtminstone tre når Militärhögskolan.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons