Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Lägg ner flygflottiljen!”

HASSELSTAD Ronnebyhus förre fastighetsskötare Rune Johansson vill lägga ner F 17 i Kallinge.
Fram till för två år sedan var han ordförande i Hasselstads samhällsförening. Nu bor han i Sölvesborg, men flytten från östra till västra Blekinge har inte påverkat Rune Johanssons uppfattning om F 17. Han är fortfarande en engagerad motståndare till flygflottiljen.
Ronneby • Publicerad 13 januari 2001

– Ja, jag anser att flottiljen ska läggas ner, säger Rune Johansson när Sydöstran ringer upp honom i Valjeviken utanför Sölvesborg.

Den ståndpunkten har han fört fram i flera insändare i Blekingepressen den gångna veckan.

Annons

> Stridbar ordförande

I fem-sex år var han en stridbar ordförande i Hasselstads samhällsförening.

Rune Johansson skrädde inte orden när han gick i klinch med flottiljens och försvarsmaktens företrädare när de miljömässiga aspekterna av F 17:s verksamhet togs upp.

Rune Johansson har fortfarande kvar sin fastighet i Hasselstad och hans ambition är att rusta upp huset.

– Men det är inte aktuellt i nuläget eftersom fastigheten ligger inom bullermattan och därmed är belagd med byggförbud. Och det är tråkigt, för en tidigare plan för området medgav till och med avstyckning av tomten, säger Rune Johansson. Men han har inga planer på att sälja fastigheten som en gång tillhörde hans farfar.

> Avvaktar ett definitivt besked

– Jag avvaktar ett slutligt besked beträffande F 17, säger han.

Rune Johansson är fortfarande knuten till samhällsföreningen i Hasselstad. Han ingår - inte oväntat - i föreningens miljögrupp.

– Vi jobbar naturligtvis med F 17-frågan, men sorgligt nog har tillsynsmyhndigheterna inte ens utlyst möten i någon nämnvärd omfattning. Länsstyrelsen har bara oss till ett enda möte. Nu är det generalläkaren som drar i tåtarna och nu har vi haft ett och ett halvt möte, fortsätter Rune Johansson.

> Tre huvudskäl

Annons

Han anger tre huvudskäl till en nedläggning av flottiljen.

*bullernivån i närområdena

*förorening av grundvattentäkten under flygplatsen.

*luftföroreningar.

– Det finns en stor vattentäkt under flygplatsen som är av väsentlig betydelse. Spridning av flygbränsle till det livsnödvändiga vattnet är ett skrämmande scenario och det saknas heller inte anledning att varna för de kraftiga luftföroreningar flygbränslet kan orsaka.

– Och de som arbetar på flottiljen är lika utsatta för hälsorisker som de som bor i närområdena. Ju snabbare flottiljen läggs ned dessto lättare blir det att hitta ersättningsjobb, säger Rune Johansson.

## Men en nedläggning av flottiljen i Kallinge innebär ju att Ronneby kommun tappar 600 jobb?

–En nedläggning behöver inte bara medföra negativa saker. Det kan kan resultera i en uppryckning på en rad andra områden för Ronneby kommun.

Det är möjligt att hitta andra användningsområden för flottiljbyggnaderna och det går skapa jobb inom helt andra sektorer i samhället.

– Möjligheter och alternativ saknas inte - om man bara vill, säger Rune Johansson i Sölvesborg.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons