Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"Lånade" pengar från egna företaget

RONNEBY Ronnebyföretagaren bröt mot gällande regler när han lånade 170 000 kronor från det egna bolaget. Dessutom misstänks han för bokföringsbrott. Det är i efterdyningarna av en företagskonkurs i november förra året som advokat Sten Nilsson riktar brottsmisstankar mot företagaren.
Ronneby • Publicerad 16 juni 2001

Advokat Sten Nilssons förvaltarberättelse pekar på flera missförhållanden beträffande skötseln av det Ronnebyföretag som ”slog vantarna i bordet” förra hösten.

Den bristande bokföringen i bolaget har gjort det omöjligt att följa den ekonomiska gången i bolaget perioden juli 1999 fram till konkursdagen i november år 2000 .

Annons

Det saknas ett 60-tal verifikat (kvitton) - och de verifikat som finns är inte ordnade i kronologisk ordning. I bokföringen saknas även kassakvitton.

Därav misstanken om bokföringsbott.

Den tidigare bokföringen har skonats en genomlysning av konkursförvaltaren på grund av att den redan är omhändertagen för en skatterevision.

Redan vid halvårsskiftet 1997 var mer än hälften av aktiekpaitalet förbrukat.

Det fick till följd att revisionsfirman Deolitte &Touche i januari 1998 påpekade att företaget hamnat i en situation där det inte gick undvika likvidationsplikt.

Bolaget hamnade därför på ekonomiskt obestånd senast i slutet av 1997.

> Abri förlorar 140 000 kronor

Vägen fram till bolagets konkurs förra hösten kantas av betalningsproblem - bolaget har inte kunnat betala amorteringar och räntor på banklån. Ej heller hyresinbetalningarna till AB Ronneby Industrifastigheter. Hyresskulden till Abri uppgår till 140 000 kronor.

Beträffande misstanken att företagaren lånat pengar, 170 000 kronor, från det egna bolaget, anser advokat Sten Nilsson att det inte går spåra konkreta uppgifter i bokföringen som stöder företagarens version om att lånet är återbetalat.

Därav misstanken om brott reglerna om förbjudna lån.

Den sammanlagda bristen i boet uppgår till 725 000 kronor.

Jens Svensson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons