Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lejda rovfåglar ska jaga Ronnebys fiskmåsar

Varje år regnar det in rapporter om fiskmåsar som blivit aggressiva emot människor under häckningsperioden. Nu tar Ronneby kommun upp kampen med näbbar och klor: bokstavligt talat.
Ronneby • Publicerad 30 mars 2016
Med en vingbredd på upp till majestätiska 170 cm är berguven Europas överlägset största uggla. Foto: Franz Feldmanis
Med en vingbredd på upp till majestätiska 170 cm är berguven Europas överlägset största uggla. Foto: Franz Feldmanis

På torsdag är det fastighetsägarnas sista chans att förhindra fiskmåsarnas framfart, sedan är fåglarna fredade från människan fram till den siste juli. Vet man med sig att man äger ett högt hus med platt tak eller andra tänkbara krypin kan det därmed vara värt att se över om det börjat byggas bon inför vårens häckningssäsong:

– Det är upp till var och en av fastighetsägarna, men varje år blir det ändå mycket problem med fiskmåsarna. Särskilt då deras ungar ramlat ner från taken, det är då de blir aggressiva och kan anfalla människor, berättar kommunens fastighetsförvaltare Eva Lydin.

Annons

De klassiska knepen är att sätta upp nät så måsarna inte kommer åt att bygga bo, eller att pricka äggen. Om olyckan skulle vara framme kan det också hjälpa att hålla sig nära väggar eller rent av gömma sig under ett paraply just kring tiden då ungarna kläckts.

– Framförallt bör man se till att stoppa ner grejer ordentligt i soptunnan och inte slänga mat på gatorna, säger Eva.

I år tar kommunen också ett nytt, Sverigeunikt grepp: berguvar. Det är en metod som har utvecklats och använts av Skogsgruppen i Ronneby i drygt 15 år, framförallt för att främja tillväxten av den rödlistade arten. Konceptet går ut på att man bygger ett såkallat uvtorn dit man lockar rovfåglarna, exempelvis i form utav ett jakttorn med en extra våning undertill.

– Det här var en idé jag fick för 15-20 år sedan, berättar Lasse Karlsson, ordförande för Skogsgruppen. Genom att bygga bon för bergsuv som ser ut som något annat så kan man undvika allmänhetens intresse så fåglarna får vara ifred.

Nu ska metoden testas i stadskärnan, men den här gången är förhoppningen att berguvarna ska hjälpa till att hålla nere antalet fiskmåsar och duvor. Idén har redan visat sig framgångsrik på universitetsområdet i Bath i England, där berguven så småningom fick ett eget ID-kort.

Exakt hur de nya uvtornen ser ut eller var i Ronneby de placerats vill varken Lasse eller Eva berätta närmare, men Lasse lägger finurligt till:

– När jag vaknade imorse så låg det en fjäderhög på min gräsmatta som ser ut på så sätt att jag skulle tro att här finns tätortsnära berguv.

Sedan ett par år tillbaka är berguven rödlistad. Foto: Franz Feldmanis
Sedan ett par år tillbaka är berguven rödlistad. Foto: Franz Feldmanis
Jonathan LundbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons