Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Luktproblemen borta i Svenstorp

BRÄKNE-HOBY.Flera år av besvärande lukt från ett större barkmullslager i norra Svenstorp Industriområde är över.
Ronneby • Publicerad 5 juni 2001

De klagande i en grannvilla, Svenstorp 2:68, familjen Arne och Vivi Olsson, Idrottsvägen, kan andas ut eftersom träföretaget flyttat och samtidigt transporterat bort barken.

Miljöärendet har drivits med stegrad intensitet under tre år och en rad skrivelser från makarna Olsson har nått tillsynsmyndigheten i Ronneby kommun.

Annons

Frågan kulminerade i höstas då miljö- och hälsoskyddsnämnden i ett sammanträde tvingades utdöma trehundratusen kronor i vite till Hoby Energi AB om företaget inte vidtog åtgärder så att olägenheterna för grannen helt upphörde den 1 december ifjol.

> Överklaga

Antingen fick Hoby Energi avbryta att lägga barkmull på upplagsplatsen direkt söder om Idrottsvägen eller se till att lukten därifrån eliminerades helt.

Genom att överklaga till nästa instans, länsstyrelsen, förlängdes sista åtgärdsdatum för Hoby Energi AB med fyra månader.

> Avflyttning

Men nu har miljö- och hälsoskyddsnämnden kunnat konstatera att problemet lösts av sig självt genom avflyttning. Hoby Energi AB har lämnat Svenstorp i Bräkne-Hoby och etablerat sig i Granefors i Karlshamns kommun.

Vid en inspektion verifierades att barkmullslagret mot Idrottsvägen var borta och platsen återställd och uppsnyggad. Miljö- och hälsonämnden kunde riva vitesföreläggandet.

Ett långvarigt och segt miljöärende i Bräkne-Hoby kan avskrivas från agendan för gott.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons