Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mäklare sålde mögelhus

RONNEBY Husköparna kände en unken lunkt redan några dagar efter inflyttningen.
Nu stäms mäklaren och husköparna kräver honom på 100 000 kronor i skadestånd.
Ronneby • Publicerad 5 mars 2001

Husköparnas juridiska ombud advokaterna Håkansson &Palm i Karlskrona skräder inte orden i den till tingsrätten i Ronneby inlämnade stämningsansökan.

> ”Uppträdde vårdslöst”

Annons

– Mäklaren uppträdde vårdslöst när han gav köparna felaktiga råd beträffande besiktning och utredning av fel i fastigheten, anser Torgny Palm, som angriper mäklaren på fler punkter.

– Det var heller inte rätt av mäklaren att upprätta ett avtal mellan köpare och säljare som fick till följd att köparna fick ta kostnadsansvar för åtgärder i syfte att få bukt med fuktproblemen i fastigheten, dundrar Torgny Palm i sin stämningsansökan.

Köpekontraktet i den här husaffären upprättades i slutet av februari 1999.

Husköparna betalade 525 000 kronor för en fastighet i ett villaområde i centrala Ronneby.

Köpet förmedlades av den fastighetsmäklare i Ronneby som nu anklagas för att ha åsidosatt god fastighetsmäklarsed.

I köpekontraktet fanns en särskild klausul som angav att villan skulle besiktigas inom viss angiven tid. Grundförutsättningen för affärens genomförande var att både köpare och säljare godkände resultatet av besiktningen. Den gjordes den 4 mars – av Aniticimex, som konstaterade att det inte gick krypa in och undersöka ett utrymme i ett tillbygge. Det borde därför öppnas.

> Avstyrde utredning

Några noteringar om krypgrunden under den ursprungliga huskroppen behövde inte göras, men besiktningsmannen färste särskild vikt vid behovet av en fortsatt teknisk utredning gällande orsaken till fukt–och vatteninträngning i fastigheten samt att det krävdes en fortsatt besiktning av bland annat den svåråtkomliga torpargrunden.

Köpare och säljare tog då på mäklarens inrådan upp ett hål till krypgrunden för att kunna titta in.

Men när det var gjort tyckte märklaren det saknades anledning att på nytt kontakta besiktningsmannen. Istället avstyrde han en fortsatt teknisk utredning, trots att varken han själv eller annan sakkunnig person hade slutbesiktigat villan.

Annons

I slutet av maj flyttade de nya ägarna in i villan. Efter några dagar kände de en unken lukt. Men mäklaren menade att köparna hade misstagit sig.

”Ta det lugnt. Avvakta”, uppmande mäklaren.

Men köparna anade ugglor i mossen och kontaktade ett miljöserviceföretag, som gemomförde mögelsök med hund. Och hunden markerade för mögel i köket – och i källaren.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons