Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Moderatledaren rasar mot partitoppen om F17

RONNEBY I dag levererar moderatledaren i Ronneby, Boo-Walter Eriksson, en tung högerkrok mot sin partiledning i Stockholm.
– Moderaternas hjärtlösa agerande i försvarsfrågan är förödande för trovärdigheten för politikerna. Jag kan bara hoppas att de inte får sin vilja igenom.
Ronneby • Publicerad 15 mars 2001

De senaste turerna kring Sveriges framtida försvar har fått de politiska motståndarna, socialdemokraten Christer Skoog och moderatpolitikern Boo-Walter Eriksson att förenas i en oro över att F17 blir ett nytt KA2-fall där viktig fakta undanhålls politikerna. Både Skoog och Eriksson anser att likheterna både är skrämmande och slåemde. I båda fallen finns fakta som entydigt talar för Blekinge, men som ignoreras av stockholmspolitikerna.

Det som hänt hittills i turerna kring Sveriges framtida försvar är följande:

Annons

1. Riksdagen fattar beslut om det framtida försvaret som bland annat innebär nedläggning av KA2 och att F17 tillsammans med tre andra flottiljer ska bevaras.

2. Försvarsbeslutet innebar att regeringen skulle återkomma till riksdagen i flygfrågan.

3. Regeringen gjorde så och föreslog då att också F16 i Uppsala skulle få vara kvar som plats för flygskolan. Den är nu placerad i Ängelholm som ska avvecklas med utgången av 2002.

(Kritiska granskare anser att Uppsala-lösningen var en eftergift åt storstadspolitikerna).

Med detta skulle ändå allt vara, om inte frid och fröjd, så i alla fall frid i meningen att det nu fanns ett riksdagsbeslut att rätta sig efter.

Men det är nu den politiska cirkusen börjar.

Moderaterna tycker inte att de behöver följa riksdagsbeslutet eftersom de aldrig var med på det. Och eftersom socialdemokraterna går ifrån ursprungstanken med fyra flottiljer genom att plötsligt förorda Uppsala som utbildningsplats kan moderaterna ta ett steg till och kräva att F10 i Ängelholm blir kvar.

Vad de inte säger är att därmed hotas F17.

> Ny orosvals

Formellt kräver moderaterna en ny försvarsutredning i flygfrågan. Och eftersom inte socialdemokraterna har egen majoritet beslutar de sig för att ta ärkefienden i handen och stödja det förslaget.

Annons

Med den skillnaden att m vill ha en helt ny flygförsvarsutredning och s vill begränsa utredningen till att bara gälla flygskolans placering.

Därmed dras orosvalsen igång på nytt.

– För det klart att vilken form av utredning man än startar så är eländet igång. Min partiledning agerar hjärtlöst. Här har försvarets personal genomlidit en lång och smärtsam bantningsprocess och det går knappt en dag innan mina partibröder i Stockholm drar igång spekulationer och oro igen, säger Boo-Walter Eriksson, pensionerad överste och tidigare chef för F17 i Kallinge.

> Miljöaspekterna spelas bort

Han anser konsekvenserna förödande för försvaret och dess personalpolitik.

– För precis som i fallet KA2 i Karlskrona kommer det här att leda till att duktig personal flyr. Och precis som i fallet KA2 undanhålls viktiga sakskäl, som att det ur miljösynpunkt är klart bättre att satsa på Kallinge än Ängelholm, säger Boo-Walter Eriksson.

Han pekar dessutom på fakta som visar att det kommer att kosta miljontals många fler kronor att bullerskydda närmiljön i Ängelholm än i Kallinge. Och att F17 är den enda flygbasen i Sverige som man kan förlänga start- och landningsbanan på och därmed lätt klara de stränga miljökrav som kommer inom bara något år.

– Och orsaken till det nya spelet kring försvaret är att våra ledande politiker lever så långt bort från verkligheten att de glömt bort människan. De tittar bara på väljarsiffror. Ängelholm är ett större område än Blekinge, konstaterar Boo-Walter Eriksson.

> Inget bra råd

Det är mot den bakgrunden hans uttalande om ”hjärtlöshet” ska ses.

Annons

Sedan de nya turerna kring flygets framtid blev känt har moderaterna i Blekinge uppvaktat Henrik Landerholm, moderat och ordförande i för svarsutskottet, för att försöka förmå denne att ändra sig. Med på uppvaktningen var bland andra Boo-Walter Eriksson från Ronneby och Sigurdh R Petersson från Karlskrona. Men Landerholm ändrade sig inte.

## Vad fick du för råd av Landerholm hur du skulle tala om för moderatväljarna i Blekinge att partiet ville rädda F10 och att därmed F17 hotades?

Boo-Walter Eriksson:

– Att jag skulle säga att moderaterna inte var med på den stora försvarsuppgörelsen och att vi inte behöver tycka precis som socialdemokraterna.

## Var det ett bra råd, tycker du?

– Nej. Och jag kan heller inte ställa mej bakom en sådan argumentering, för i den döljs sanningen att billigaste flygförarutbildningen kan ske på F17 vilket betyder att försvaret för framtiden tjänar på att hålla fast vid det ursprungliga riksdagsbeslutet.

> Köp utomlands

Boo-Walter Eriksson, som självklart är större expert på flygvapnet och dess organisation än till exempel Henrik Landerholm, anser att hela frågan om flygskolan kan lösas antingen genom att den förläggs på något av de kvarvarande förbanden eller att försvaret köper utbildningen utomlands.

Men Landerholm ville inte lyssna.

## Vad betyder det för din politiska framtid om hela den här karusellen leder till att F17 läggs ner?

Boo-Walter Eriksson: – Jag har funderat på det och vill för dagen inte säga mer än att jag fortsätter att fundera. Vad jag i alla fall är klar över nu är att turerna kring flyget ytterligare undergräver förtroendet för politikerna.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons