Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mul- och klövsjukan slår mot Rieber

RONNEBY Mul-och klövsjukan i England drabbar förpackningsindustrin. Vid Rieber folie AB:s systerfabrik i Halden i Norge har en produktionslinje stått stilla en period som en direkt följd av mul-och klövsjukans utbrott.
Ronneby • Publicerad 22 mars 2001
Mul-och klövsjukan drabbar förpackningsindustrin. Vid Rieber folie AB:s systerfabrik i Halden i Norge stängdes en produktionslinje av efter mul-och klövsjukans utbrott i England.
Mul-och klövsjukan drabbar förpackningsindustrin. Vid Rieber folie AB:s systerfabrik i Halden i Norge stängdes en produktionslinje av efter mul-och klövsjukans utbrott i England.Foto: Göran Sundén

– England är vår största kund när det gäller förpackningar till kött.

Men den marknaden är nu död, säger Jan Werner Olsen, VD vid Rieber folie AB i Ronneby.

Annons

Vid den norskägda folidevisionens fabrik i Ronneby arbetar nu 110 personer medan fabriken i Halden sysselsätter strax under 100 personer.

I Ronneby finns en produktionslinje för styv PVC-folie och en linje för mjuk folie och i Halden finns två linjer för tillverkning av förpackningar i styv folie plus en nyligen installerad linje för polyester.

> Största exportkund

England är foliedivisionens största exportkund på styv folie, men den styva folien har också god avsättning i Tyskland och Frankrike.

– Mul-och klövsjukans framfart i England har naturligtvis drabbat vår produktion av förpackningar till köttindustrin. Efterfrågan på den typen av förpackningar har ebbat ut varför vi under en period hel enkelt tvingades ”slå av ” en produktionlinje i Halden, berättar Jan Werner Olsen. Foliedivisionen har också stora kunder i Frankrike och i Tyskland inom livsmedelsindustrin.

– Vi följer med spänt intresse alla rapporter om mul-och klövsjukans utbredning och självfallet räds vi en utbredning i Frankrike och Tyskland, även om exporten till dessa länder är betydligt mindre än till England, säger Jan Werner Olsen.

> I ny koncern

Foliedivisionen med en enhet i Halden och en enhet i Ronneby har länge ingått i norska Rieber &Son. På senare tid har Rieber &Son sålt ut en rad verksamhetsgrenar som inte har anknytning till livsmedel.

– Det fanns funderingar på att även sälja ut foliedivisionen, men lösningen blev istället att bryta ut den verksamheten från Rieber &Son och lägga den i en ny koncern där även etiketttillverkaren SE Labels kommer att ingå, säger Jan Werner Olsen. Foliedivisionens resultat för år 2000 blir något sämre jämfört med resultatet för 1999.

– Priserna på råvaror steg kraftigt i fjol. Prisstegringarna var av den kalibern att vi inte kunde kompensera oss med prisökningar på våra produkter, säger Jan Werner Olsen.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons