Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nej igen till Ekenäs camping

EKENÄS. Länsstyrelsen säger för andra gången nej till en utvidgning av campingplatsen på Ekenäs.
En planerad utfyllnad av vassområdet intill badplatsen skulle skada betydande naturvärden.
Ronneby • Publicerad 13 juni 2001
En utbyggnad av campingmöjligheterna på Ekenäs utreds återigen. En utvidgning som länsstyrelsen avråder då naturvärden hotas.
En utbyggnad av campingmöjligheterna på Ekenäs utreds återigen. En utvidgning som länsstyrelsen avråder då naturvärden hotas.Foto: 

Det är den sällsynta och utrotningshotade smalstäkran som hamnar i farozonen vid en exploatering av vassviken intill badplatsen. Allt enligt länsstyrelsens uppfattning i ett färskt utlåtande.

Anledningen till att Ronneby kommun återigen inhämtar länsstyrelsens synpunkter är en förnyad utredning om möjligheterna att utöka Ekenäs husvagnscamping. Utredningen har initierats av centerpartiet i en motion till kommunfullmäktige.

Annons

Förra gången Ekenäs analyserades var för sex år sedan och redan då kom ett bestämt avstyrkande från länsstyrelsens och dess handläggare av naturvårdsfrågor.

> Farligt nära

Denna gång har länsstyrelsens naturexperter studerat ett exploateringsförslag av delar av vassområdet signerat det kommunala tekniska bolaget, Ronneby Miljöteknik. Länsstyrelsen noterar att en västra del av den avsnörda vassviken ska muddras till drygt en halv meters djup. Denna och även planerade båtbryggor hamnar farligt nära smaltstäkrans växtplatser i Ekenäs.

Själva husvagnscampingen föreslås till norra våtmarken som utfylls med schacktmassor. Ökat markslitage och förändringar i vegetationen motverkar smalstäkrans chanser att överleva på sin växtplats vid Ekenäs badplats.

Smalstäkran brukar blomma i något hundratal exemplar varje år ute vid Ekenäs badplats.

> Spädare

Länsstyrelsen har vid besök iakttagit att klippning av grässlättskanten mot vassområdet inte varit bra för den känsliga smalstäkran. De har blivit lägre och spädare.

En fortsatt exploatering av området i direkt närhet till växtlokalen blir ett kraftigt hot mot smalstäkran. Inget i den framlagda planen visar att farhågorna skulle vara överdrivna.

> Tung faktor

På kommunkansliet är det Lennart Svensson som håller i den förnyade campingutredningen. Han registrerar att länsstyrelsen varit mycket snabb med att avge sitt svar men han är inte förvånad över att man konsekvent står fast vid tidigare deklarerad uppfattning.

Länsstyrelsens yttrande bakas nu in som en tung faktor i den fortsatta utredningen som ska leda fram till ännu ett politiskt ställningstagande för eller emot utbyggd camping på Ekenäs.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons