Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Novadakonkursen försenade bredbandet

RONNEBY Redan nästa vecka ska en ersättare finnas för konkursade Novada. Då kan det försenade luftburna bredbandsprojektet till de norra kommundelarna föras i hamn. Så lovar Tommy Svensson, vd för ABRI som är ansvariga inom kommunen.
Ronneby • Publicerad 4 januari 2001

Luftburet bredband som Novadas dotterbolag PTP Telekom med pompa och ståt skulle igångsätta har råkat ut för flera förseningar. Själva installationen av paraboler och tillhörande utrustning i Hallabro, Belganet med flera ställen skulle ta ett par veckor, lovade Novada då.

Först överklagades mastplaceringar av grannar. Hela hösten fram till nu hände ingenting. Därefter drogs Novada med i dot.com-döden, de fick finansiella problem. I förrgår gick Novada slutgiltigt i konkurs.

Annons

Ett av de tre dotterbolagen, PTP Telekom, såldes precis innan årsskiftet tillbaka till sin ursprungsägare, Gert-Ove Nilsson från Lund. Bara för att någon dag senare hastigt begära sig i konkurs.

> Köpt tillbaka för billigt

Spekulationer har uppkommit om krav på så kallad återvinning kan uppstå från andra intressenter i konkursen. De gamla ägarna kan ha köpt tillbaka sina bolag lite väl billigt medan andra har fått stå för förlusterna, menar man.

– Jag tror inte så. Dessa dotterbolag var redan på fallrepet, utom möjligen Logical Solutions, säger den tillförordnande vd:n Anders Widesjö.

Delar av personalen i bland annat Karlshamn och Karlskrona har erbjudits anställning av en intressent. Företagsledningen inom ytterligare ett dotterbolag Novada System AB baserat i Helsingborg är beredda att ta över verksamheten.

> Ny intressent tar över

Om det är dessa som ska fullfölja bredbandsplanerna i de norra kommundelarna vill däremot inte Tommy Svensson säga något om.

– Vi är intresserade av att kommuninnevånarna i de norra delarna får sitt nät. Under nästa vecka tänker vi tala om hur det gått, säger han.

Enligt honom letar ABRI just nu efter ett företag som kan hantera samma luftburna bredbandsteknik. Men Tommy Svensson är inte orolig.

– Det här är sådant som händer. Vi tappar ytterligare lite tid till det strul vi haft med byggloven för masterna. Men vi lovar att vi hittar en bra lösning till slut, avslutar Tommy Svensson.

Jörgen Sjöbeck
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons