Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu har graffitiveckan på Bruket börjat

Nu är det åter dags för Bruket att få ett nytt enormt konstverk målat på väggen. Vad det blir för motiv visar sig under resans gång.
Ronneby • Publicerad 7 maj 2013
Foto: 

Traditionen går flera år tillbaka och stammar ur ett samarbete mellan Pärra Andreasson från Glokala folkhögskolan i Malmö och Ronneby kommun.

Tanken är att han tillsammans med skolungdomar från Ronneby ska använda Brukets ena yttervägg som en enorm tavla. I år firar det samarbetet 10-årsjubileum.

Annons

Motivet byts ut en gång om året och det är aldrig helt klart hur det kommer att sluta. Nytt för i år är att Pärra Andreasson har med sig konstnärskollegan Lars Hjertstedt. Tillsammans ska de jobba och måla med åtta esteteleverna från Knut Hahnskolan.

– Jag har aldrig varit här förut, men det är verkligen en häftig möjlighet. Det är en väldigt stor vägg, det kommer bli riktigt kul att vara med, säger han.

Målningen av väggen är en del i en större satsning som pågår under hela veckan. Brukets foajé kommer att målas av yngre barn och inne på Bruket kommer det bland annat att hållas en kurs i video. Kirsti Emaus, kultursekreterare, är väldigt tacksam för den möjlighet som Pärra Andreassons engagemang skapar.

– Det här är något som kommunen ska vara väldigt tacksamma för. Det är en jätteinsats som de gör när de kommer hit, säger hon.

Pärra Andreasson, Lars Hjertstedt och de åtta eleverna kommer att jobba hela veckan för att färdigställa graffitiväggen. Totalt räknar de med att lägga runt 80 arbetstimmar på det gemensamma konstverket.

– Det är så fantastiskt att vi får komma hit och skapa varje år, det är en riktigt unik möjlighet. Nu hoppas vi att det fina vädret håller sig, säger Pärra Andreasson.

På en byggnadsställning ute i solen står Rebecca Ågren och Lovisa Andersson från estetprogrammet. De håller på att ta bort delar av den gamla målningen och förbereder inför den nya.

– Det kommer bli riktigt kul att få vara med om det här. Det är bra att det ordnas något för ungdomar, det skulle behövas mer sådant här i kommunen, säger Rebecca Ågren.

– Det blir spännande att se hur det blir, att få vara med och göra ett så här stort konstverk är verkligen kul, säger Lovisa Andersson.

Graffiti. I hela veckan målas graffiti på Brukets vägg. Den stora målningen beräknas vara klar på torsdag kväll eller senast under fredagen. Allmänheten får gärna komma förbi och se hur arbetet fortskrider

TV i fokus.

Den 7-8 maj bygger, repeterar och visar Knut Hahnsskolans estetelever sitt TV program ”Rutan”.

Gästlärare är Albin Eriksson och Anton Claesson

Besök. Reaktor Sydost har lokalkontor i Ronneby den 7-8 maj

Mer graffiti. Den 10-11 maj målar Jonathan Josefsson graffiti på Biblioteksmuren

Workshop. Jonathan Josefsson i en workshop för ungdomar i årskurs 5-9 i graffitimålning

Johan Hultgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons