Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu kommer fibernätet till byn

– Nu kommer den moderna tiden till Norra och Södra Bygget, säger Bosse Nilsson belåtet och ser på när Peter Wåhlhammar matar ner fiberkabel i en fåra i diket.
Ronneby • Publicerad 25 maj 2013
FIBER I SIKTE. Bosse Nilsson gillar vad han ser.
FIBER I SIKTE. Bosse Nilsson gillar vad han ser.Foto: Jan Hinderson
KABELLÄGGNING. Peter Wåhlhammar lägger ner fiberkabeln i fåran som Andras Nilsson plöjt upp.
KABELLÄGGNING. Peter Wåhlhammar lägger ner fiberkabeln i fåran som Andras Nilsson plöjt upp.Foto: Jan Hinderson
ÅTERSTÄLLER. Det syns knappt att de varit där när Andreas Nilsson och Peter Wåhlhammar lägger igen fåran i dikeskanten.
ÅTERSTÄLLER. Det syns knappt att de varit där när Andreas Nilsson och Peter Wåhlhammar lägger igen fåran i dikeskanten.Foto: Jan Hinderson

Norra och Södra Bygget och Värperyd är bland de första byarna som får hypersnabb fiberkabel på 100 Mbit. Peter Wåhlhammar och Andreas Nilsson ska lägga ner 4000 meter kabel längs vägarna i området.

– Sen kommer det till 1000 meter till i anslutningarna in till husen. Det ansvarar fastighetsägaren för, men vi kan göra det jobbet också, säger Peter Wåhlhammar.

Annons

De allra flesta av det 30-tal hushåll som får möjlighet att ansluta sig är intresserade. Eftersom kabeln ligger där den ligger går det också bra att ansluta sig i efterhand.

– Det är roligt att vi på Miljöteknik får göra det i egen regi. Slår detta väl ut blir det säkert flera byar som är intresserade, säger Andreas Nilsson som sitter uppe i grävmaskinen.

På den sträcka de arbetar med nu har de bara behövt gräva en liten bit, för det övriga har de bara behövt plöja en djup fåra i dikeskanten och föra ner kabeln i den. När de lägger igen fåran syns det knappt att de varit där.

Arbetet beräknas ta två månader.

Bosse Nilsson berättar att det finns flera egna företagare i området, och dessutom en del som liksom han själv jobbar mycket hemifrån.

– Visst har vi haft ADSL genom telefonnätet sen 7- 8 år. Men vad hjälper det här ute på landet när telefonledningarna blåser ner? Vi har gamla ledningar och hör man att det börjar spraka i telefonen så är det tji att komma ut med datorn.

– Allt blir ju mer och mer digitalt. En snabb uppkoppling är A och O. Nu blir det telefon, TV och dator genom fibernätet i fortsättningen, säger Bosse Nilsson.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons