Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu vill teatern också ta steget ut i byarna

Nu vill Ronneby Folkteater få igång kulturlivet ute i kommunens byar. De vill nämligen erbjuda återkommande evenemang som teater, konserter och bio till landsbygdens bygdegårdar och Folkets Hus.
Ronneby • Publicerad 13 maj 2013
Folkteatern. Ronneby Folkteater i sin uppsättning av Blodbadet.
Folkteatern. Ronneby Folkteater i sin uppsättning av Blodbadet.Foto: Sydöstran/Arkiv
Håkan Robertsson.
Håkan Robertsson.Foto: 
Folkteatern. Ronneby Folkteater i sin uppsättning av Blodbadet.
Folkteatern. Ronneby Folkteater i sin uppsättning av Blodbadet.Foto: Sydöstran/Arkiv

Ronneby Folkteater har lämnat in en ansökan om projektpengar till en förstudie av projektet som de kallar ”Kulturevenemang i Byarna”. Tanken är att erbjuda landsbygd­ens samlingslokaler återkommande evenemang som teater, konserter, bio och så direktsänd opera från Metropolitan i New York.

Allt anpassat för ett mindre format så att den arrangerade föreningen ska få ett överskott i föreningskassan.

Annons

– Tanken är att det ska vara i ett billigt format, så om det kommer 60 besökare kostar det inget att arrangera och om det kommer 70 besökare så går man plus, säger ­Håkan Robertsson som är verksamhetsledare på Ronneby Folkteater och en av de drivande i projektet.

Förhoppningen är att projektet ska kunna starta i full bredd våren 2015. För att skapa förutsättningar för det ansöker Folkteatern nu om 90 000 kronor i bidrag från kommunen för att kunna starta upp en förstudie.

– Vi behöver testa hur vi ska genomföra detta. Det är miljoner frågor som behöver svar.

Folkteaterns ansökan är en av de få som gick vidare till den ideella föreningen Leader Blekinges beslutsmöte i juni. Det innebär att även Leader är positiva till att finansiera satsningen.

Intresset för kultur i kommunens byar är stort och genom att flytta kulturevenemangen till landsbygden hoppas ­Håkan Robertsson kunna tända en och annan kulturell gnista.

– Oh ja! Det är en sak att sätta sig i bilen och gå på teater i Ronneby, en annan att promenera upp till bygdegården och kanske ta ett glas vin till föreställningen. Förhoppningsvis kan projektet även göda invånarna i byarna. Kanske ett gäng vill börja spela teater ­eller sätta ihop en berättarkväll.

Alla byar som har en samlingslokal kan bli aktuella som värdar för kulturevenemangen om projektidén blir till verklighet.

Christoffer Robertsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons