Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny trafikled ska förbättra miljö i stadskärnan

"Norra länken" - så kallas en av de största kommunala satsningarna någonsin på infrastruktur i Ronneby. Tanken är att stadskärnan ska avlastas från den genomfartstrafik som finns i dag. Samtidigt står kommunen inför flera andra stora investeringar.
Ronneby • Publicerad 24 oktober 2017
Foto: Pontus Lundahl
Foto: Pontus Lundahl

Ronnebyalliansen beställer nu en förstudie av vägprojektet i sitt budgetförslag till kommunfullmäktige.

– Vi vill veta vad det kostar att bygga Norra länken, säger Liberalernas Nils Ingmar Thorell.

Annons

Varför är Norra länken så viktig?

– Om vi bygger den slipper stadskärnan, framför allt Kungsgatan, mycket av den genomfartstrafik som finns där i dag. Man slipper alltså köra genom stan för att ta sig till verksamheterna längs Karlshamnsvägen och i Sörby.

Länken är tänkt att bli en förlängning av Hultaleden, från korsningen vid G-klavens skola och västerut till Karlshamnsvägen, vid Preemmacken.

Enligt kommunalrådet Roger Fredriksson visar de första studierna att det går att bygga den nya vägen intill G-klaven, över Ronnebyån och Tjuvberget vidare till cirkulationsplatsen på Karlshamnsvägen.

– Men först måste vi alltså veta vad det handlar om för kostnader, säger han.

Ronneby kommun står samtidigt inför enorma investeringar de kommande åren. Totalt handlar det om en volym i ett tio- eller femtonårsperspektiv på 2,4 miljarder kronor. Bara under 2018 väntas investeringar på 89 miljoner kronor tillkomma.

I närtid är det främst utbyggnader av fiber- och va-nätet som ska genomföras. Två nya 4-9-skolor ska byggas och en upprustning av ishallen i Kallinge för 32 miljoner kronor ska genomföras.

Dessutom finns en bred politisk enighet kring ett nytt museum för de arkeologiska fynden från skeppsvraket Gribshunden och utgrävningarna i Västra Vång.

– Vi ger en tydlig signal om att vi i Ronneby vill ha kvar de fynden hos oss. Arbetet ska genomföras i nära samverkan med Blekinge Museum, säger Nils Ingmar Thorell.

Jens SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons