Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny vändning i het tvist på Aspan

RONNEBY · Gränstvisten på Aspan mellan Ove Erliksson och hans granne Carl Franck tar en ny vändning när länsstyrelsen nu ger byggnadsnämnden i Ronneby bakläxa.
Erliksson skulle ha fått yttra sig över Francks bygglovsansökan innan nämnden gick till beslut, anser länsstyrelsen, som nu slussar tillbaka ärendet till byggnadsnämnden för ny behandling.
Ronneby • Publicerad 12 juni 2001

Ett delikat ärende utan slut? Gränstvisten på Aspan, Lilla Libanon i folkmun, rullar vidare.

Länsstyrelsen i Blekinge län har nu granskat byggnadsnämndens hantering av det bygglov som Carl Franck, Ove Erlikssons granne, meddelades i januari i år.

Annons

> Blev förbigången

Och det råder inget tvivel om att länsstyrelsen anser att byggnadsnämnden i Ronneby ”gick förbi” Erliksson när Franck fick bygglov för tillbyggnader som ytmässigt sett inte stämmer med tidigare bygglovshandlingar i ärendet.

Erliksson överklagade byggnadsnämndens beslut till länsstyrelsen som nu ger Erliksson rätt.

Byggnadsnämnden skulle inte ha gått till beslut i ärendet utan att höra Erliksson om Francks byggnation, menar länsstyrelsen som hänvisar till bestämmelser i Plan-och bygglagen. Länsstyrelsen upphäver därför nämndens beslut, vilket i praktiken betyder att ärendet återigen hamnar på byggnadsnämndens bord.

> ”Ett väntat beslut”

– Ett väntat beslut från länsstyrelsens sida eftersom det rör sig om kraftiga avvikelser gent emot bygglovshandlingarna i ärendet, kommenterar Ove Erliksson.

Byggnadsnämnden meddelade redan i februari 1988 Carl Franck bygglov för en gårdsbyggnad på 56,8 kvadratmeter inom fastigheten Leråkra 2:18.

Fem år senare, i juni 1993 fick han bygglov för en om- och påbyggnad av huvudbyggnaden på fastigheten samtidigt som han fick bygglov för tillbyggnad av carport på 34 kvadratmeter.

Enligt ritningarna som fastställts för bygglovet för ombyggnaden av huvudbyggnaden skulle denna byggnad få en yta på 59.6 kvadratmeter.

> Saknas detaljplan

Annons

Men en senare genomförd uppmätning har visat att såväl huvudbyggnad som gårdsbyggnad byggts större än vad byggloven tillåtit.

Dessutom har ett garage byggts utan bygglov plus att ett tak med skärmtak uppförts mellan garaget och förrådsbyggnaden. Även taket på huvudbyggnaden har byggts om. En direkt följd av att huvudbyggnaden byggts större och delvis annorlunda i förhållande till vad bygglovet medgav.

I sitt beslut understryker länsstyrelsen betydelsen av att sakägare får komma till tals i områden där det saknas detaljplan.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons