Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya Ågårdsbo inget för äldre dementa

RONNEBY · Nya Ågårdsbo i Ronneby är definitivt inte byggt för dementa åldringar som behöver vård och omsorg dygnet runt...
Det är snarare ett bekvämt och smått lyxigt serviceboende för äldre människor som känner sig relativt friska.
Ronneby • Publicerad 2 januari 2001
Nya Ågårdsbo blev ett servicehus trots att vårdtyngden hade motiverat ett regelrätt sjukhemsboende. Bara en månad efter det att Ågårdsbo tagits i drift kommer signaler från personalen som tyder på en felsatsning från politikernas sida.
Nya Ågårdsbo blev ett servicehus trots att vårdtyngden hade motiverat ett regelrätt sjukhemsboende. Bara en månad efter det att Ågårdsbo tagits i drift kommer signaler från personalen som tyder på en felsatsning från politikernas sida.Foto: Göran Sundén

Ågårdsbo har knappt varit i bruk en månad, men redan nu kommer signaler från delar av personalen som tyder på att politikerna inte lyssnat på de anställda under planeringen av boendet.

> Gräns för engagemanget

Annons

– Politikerna skickar oss på kurser. De vill att vi ska bli bättre inom vårt område, men själva aktar de sig noga för att ta reda på hur vården fungerar i verkligheten. Där tycks engagemanget ta slut.

Det säger en av de anställda till Sydöstrans reporter under måndagkvällens besök på Ågårdsbo i Ronneby.

Det vilar ett lugn över Ågårdsbo på Nyårsdagen. Adventsljusstakarna är tända och borden i dagrummen pyds av julblommor. Ytorna är generöst tilltagna – överallt. Lägenheterna är stora. Rymliga och ljusa. Ett stort vardagsrum, ett sovrum och ett badrum.

I vardagsrummet finns också spis och ugn, men så vitt personalen känner till har inte en enda åldring använt den utrustningen sedan de flyttade in i början av december förra året

> Fantastiskt på ytan

– På ytan verkar alltsammans helt fantastiskt - och det är det också. I vart fall om ambitionen är att skapa ett trivsamt och nästan lite lyxigt boende för äldre människor som är friska nog för att klara sig själva under större delen av dygnets 24 timmar.

– Men verkligheten är en annan. Här arbetar vi med mycket vårdkrävande människor, säger de anställda som under rundvandringen pekar på en rad praktiska problem i den vardagliga vården av de dementa.

Det är nästan omöjligt för två anställda att ta en åldring under armen och leda honom eller henne från vardagsrummet till sovrummet. Passagen är helt enkelt för snålt tilltagen. Samma problem uppstår när de äldre behöver hjälp till toaletten. Och väl inne i badrummet är handfatet är i vägen, och när det krävs liftar spetsas situationen till ytterligare.

Personalen reagerar över också de ”utspridda ytorna”. Förråden upplevs som felplacerade. De borde ha flyttats för att ge plats åt lägenheter. På så sätt hade avståndet mellan lägenheterna och de gemensamma utrymmena krympts. De ”spridda ytorna” gör också att de dementa ibland har svårt att hitta till personalen.

– Det skapar oro - både hos oss och de dementa, säger en av de anställda.

Annons

> Framtiden

Politikerna har förklarat satsningen Ågårdsbo med att ”man bygger för framtiden, inte för dem som vistas där nu”.

– Ibland undrar vi om politikerna lever i tron att det mycket snart tas fram ett medicinskt preparat med undergörande krafter mot demens, säger personalen.

> Gör sig inga illusioner

Cirka 25 anställda ska på tre plan i Ågårdsbo så småningom ta hand om 38 äldre människor. Perasonalen för sig inga illusioner beträffande de äldres hälsotillstånd.

– De flesta, för att inte säga alla, kommer att vara mycket vårdkrävande demensfall. Och mot den bakgrunden hade det varit mer riktigt att planera för ett sjukhemsboende, anser de anställda Sydöstran talade med i går kväll.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons